Zekatın dinimizdeki yeri ve önemi

Dinimiz, toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem vermiş, bunu gerçekleştirmek için de birtakım esaslar koymuştur. Bunlardan biri de zekattır. Dinimiz zekatı farz kılarak zenginlere mallarının ve paralarının belirli bir bölümünü her yıl muntazam bir şekilde fakirlere vermelerini emretmiştir. Zekat, yapılıp yapılmaması kişinin isteğine bırakılmışbir yardım değil, fakirin hakkı ve zenginin yerine getirmesi gereken mecburi bir görevdir.

Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.” (Zâriyât, 51/19)

Zekatın, İslam’ın beş şartı arasında yer alması ve Kur’an-ı Kerim’in bir çok yerinde namazla birlikte zikredilmesi onun dinimizde ne kadar önemli bir ibadet olduğunu gösterir.

İslam’ın toplumun dertlerini tedavi etmek, ihtiyaçlarını karşılamak üzere getirdiği esaslardan biri olan zekat, bir sosyal yardımlaşma sistemidir. Zekat ve diğer yardımlaşma şekilleri, zengin ile fakir arasında servet farkından doğabilecek dengesizlikleri giderir.

Editör: Mehmet Çalışkan