Peygamberimizin Dilinde Namaz

Bir gün Peygamberimiz, ashabıyla birlikte mescitte oturduğu sırada bir sahabi aceleyle içeri girerek namaz kılmaya başlar. Onun namaz kılışını izleyen Resûlullah, ona bu şekilde namaz kılmış olmadığını, geri dönüp namazını tekrar kılmasını söyler.

Adam, namazını tekrar kılar, ancak Peygamberimiz yine aynı sözleri tekrarlar. Bu durum üçüncü kez yaşanır ve sahabi, Resûlullah’tan bunun doğrusunu kendisine öğretmesini ister.

Bunun üzerine Peygamberimiz, sahabisine makbul bir namazın kılınışını şu şekilde anlatır: “Namaz kılacağın zaman (önce) tekbir getir. Sonra Kur’an’dan kolayına gelen yerlerden oku. Ardından rükuya git ve yeterli olduğuna kanaat getirinceye kadar bekle. Sonra tam olarak ayağa kalk. Peşinden secdeye git ve yeterli olduğuna kanaat getirinceye kadar bekle. (Secdeden) kalktığında (belini) iyice doğrult ve yeterli olduğuna kanaat getirinceye kadar bekle. Sonra (tekrar) secdeye var ve yeterli olduğuna kanaat getirinceye kadar bekle. Sonra namazın bütününü bu şekilde kıl.” (Buhârî, Ezân, 122)

Editör: Mehmet Çalışkan