İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy

O bir istiklal âşığıydı. Şiirleriyle, makaleleriyle İslam’ın yüceliğini vatan topraklarının istiklalini savundu. Vatanımızın en sancılı yıllarında yaşadı. Balkan Savaşları patlak vermişti. Arkasından, Birinci Dünya Savaşı başladı. Bu döneminde Akif, vatanın istikbal ve istiklali için diyar diyar gezmiştir. Yazdığı İstiklal Marşı ile de milletimizin gönlünde silinemeyecek derecede yer edinmiştir.

Akif, aynı zamanda dostları arasında verdiği sözleri her şartta tutmasıyla tanınmıştır. Bir arkadaşı ile birinin önce ölmesi halinde diğerinin onun çocuklarına bakacağına dair sözleşirler. Bu sözden yirmi yıl sonra Akif, geçim sıkıntısı içindeyken bile sözüne sadık kalarak vefat eden arkadaşının çocuklarını evinde evlatlarıyla birlikte yetiştirmiştir.

Akif, İstiklal Marşı güftesi için düzenlenen yarışmaya maddi mükâfat sebebiyle katılmamış, kendisinden ısrarla istenmesi halinde İstiklal Marşı’nı yazmıştır. Kabul edilince alınan meclis kararından dolayı kendisine nakdi mükâfat verilmiş, Akif ise bu parayı bir hayır kurumuna bağışlamıştır.

Editör: Mehmet Çalışkan