İnsanın hayatında göstereceği bazı küçük fakat samimi davranışlar kendisine büyük kazançlar sağlayabilir. İbadetin anlamını hayatın pek çok yönünü kapsayacak şekilde genişleten Resûlullah, insanların yaptığı ve yapmalarını tavsiye ettiği pek çok davranışı sadaka olarak kabul etmiştir.

Ona göre kişinin yolda insanlara eziyet veren bir şeyi gidermesi sadakadır, aile fertlerinin geçimini helal yoldan sağlaması sadakadır, güzel bir söz söylemesi, iki kişinin arasını bulması, bineğine binmede yahut eşyasını yüklemede insanlara yardımcı olması, Müslüman kardeşinin yüzüne gülümsemesi sadakadır (Müslim, Zekât, 54-56 vd.).

Zaten sadaka, anlam itibarıyla doğruluk, güzellik, sadakat, samimiyet ve iyilik demektir. İyi niyet ve sadece Allah’a bağlılığın bir göstergesi olarak yapılan her davranış sadaka, dolayısıyla ibadettir. Allah’a kulluk kastıyla yapılmayan bir iş ne kadar büyük olursa olsun küçüktür, değersizdir; Allah’a kulluk kastıyla ve samimiyetle yapılan bir iş de ne kadar küçük olursa olsun büyük ve değerlidir.

Editör: Mehmet Çalışkan