Gazzâlî

İhyâü Ulûmi’d-Dîn kitabıyla tanınan Gazzâlî, Horasan’ın Tus şehrinde 1058 yılında doğmuştur. İlk eğitimini burada aldıktan sonra tahsiline Cürcan’da devam etmiştir. Kaynakların ittifakla belirttiği gibi Gazzâlî olağanüstü bir zeka ve hafızaya sahipti. 12 yıllık öğrenimi süresince fıkıh, hadis, akaid, gramer gibi geleneksel ilim dallarında iyi bir eğitim almış, Nişabur’da tahsil gördüğü sırada hocası Cüveynî’nin etkisiyle felsefeyle de ilgilenmiştir.

Abdülgafir el-Farisi’nin, “İslam’ın ve Müslümanların hücceti, din önderlerinin imamı, konuşma ve ifade kabiliyeti, mantık ve zeka itibariyle benzeri görülmemiş bir kişi” diye nitelediği Gazzâlî’nin bu dönemde öğretim faaliyetlerinde hocasına yardım ettiği ve sonuçta eser telif edecek düzeye ulaştığı belirtilir.

1091’de Bağdat Nizamiye Medresesi müderrisliğine getirilen Gazzâlî, burada tedrisatın yanı sıra kitap telifiyle meşgul olmuştur. Daha sonra büyük bir fikri değişim geçirerek iç alemine dönmüş, on bir senelik inziva hayatından sonra 1111 yılında Tus’ta vefat etmiştir.

Editör: Mehmet Çalışkan