Toplumsal mekân olarak camilerde gözetilmesi gereken insani ilişkiler ve nezaket kuralları vardır. Çünkü camiler, insanların ibadet ve dinî nitelikli faaliyetler için bir araya geldiği mekânlardır.

Camide aynı ortam, birçok insan tarafından ortak olarak paylaşılmaktadır. İnsanlarla bir arada bulunmak ve aynı mekânı ortak kullanmak, birtakım nezaket kurallarını gözetmeyi gerektirir. Bunun için camide her şeyden önce toplumsal nezaket ve meşru görgü kurallarının gözetilmesi gerekmektedir. Bu kurallar saygı, sevgi, nezaket, başkalarını rahatsız edebilecek hareket ve tavırlardan uzak durma, kimseyi incitmemeye ve rahatsız etmemeye özen gösterme, rahatsız edici kokulardan kaçınma gibi İslam dininin muaşeret âdâbı kapsamında yerine getirilmesini istediği kurallardır. Camiye gelen insanlar, -cami gerçekten fonksiyonunu yerine getirebiliyorsa- bütün bu davranış modellerini farkında olmadan benimser ve uygulamaya başlar. Bu açıdan camiler, her biri toplumsal nezaket kuralı olan birtakım tutum ve davranışların kazanıldığı yerlerdir.

SÖZÜN ÖZÜ

Müslümanlara düşen birinci ödev, birliğe çağırmaktır. Aralarında birliğe aykırı ne kadar engel varsa onu ortadan kaldırmaktır. Birbirlerine kaç kapı açmak mümkünse açmaktır.

Sezai Karakoç

Editör: Mehmet Çalışkan