Peygamberimiz (s.a.s.), bir kimseyi öldürmenin ne büyük bir günah olduğu hakkında şöyle buyurmuştur: “Allah katında, dünyanın yok olması, bir Müslümanın öldürülmesinden daha hafiftir.” (Tirmizî, “Diyât”, 7).

İnsan hayatının dokunulmazlığı bu denli önemli olmasına rağmen, neredeyse tamamı Müslüman olan toplumumuzda haksız yere birtakım cinayetler işlenmektedir. Bunlardan biri de, genellikle ailenin namus ve şerefinin zedelendiği bahanesiyle işlenen töre cinayetleridir. Töre cinayetlerinin dinî, hukuki ve insani yönlerden izah edilecek hiç bir tarafı yoktur.

Oysa ortaya çıkan problemler, batıl anlayışların tuzağına düşmeden hukuki yollarla çözüme kavuşturulabilir. İnsanlar durumdan vazife çıkarıp kendi elleriyle karşı tarafı cezalandırmaya kalkışamazlar. Fertlerin böyle bir hakları yoktur. İslam, insanlar arasındaki problemlerin çözümünü şahısların keyfi tutumuna ve tarafların intikam duygularına değil, hukuka ve adil yargıya bırakmıştır. Şu halde hisleriyle hareket edip cinayet işleyen kimse, Allah’ın lanetine uğrar ve büyük bir azaba çarptırılır.

SÖZÜN ÖZÜ

Müslümanlık görünmek değil olmaktır. Aliya İzzetbegoviç Birisine bir iyilik edip de karşılık olarak iyilik beklemek, bir gün diktiğin ağacı ertesi gün koparmaya benzer… Şemsettin Sami

Editör: Mehmet Çalışkan