Nefis muhasebesi kişinin kendisiyle yüzleşmesi, kendini kontrol etmesidir. Nefis muhasebesi yapmak, diğer yaratılanlardan farklı olarak, insana verilmiş olan akıl ve iradenin bir gereğidir. İnsanların kendilerini muhasebe etmesi Allah’a kulluk görevini hakkıyla yerine getirebilmesi; dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşabilmesi için kaçınılmazdır. Zira insanoğlu yaratılış itibarıyla nefsin arzularına düşkündür. Nefis, insanın yaptığı kötülüklerin ilk kaynağıdır.

Nefis muhasebesinde başarılı olabilmesi için insan, önceden işlediği günahları ve bunların hesabını nasıl vereceğini düşünmelidir. Allah’ın gözetimi altında olduğunu unutmamalıdır. Kul, sürekli gözetim ve denetim altında olduğunu bildiği zaman günahlardan uzaklaşır. Günahlardan uzak kaldıkça istikamet üzere olur. Nefis muhasebesinde başarılı olabilmek için başkalarına değil, kendi nefsine bakılmalıdır. Zira başkalarının hatalarıyla ilgilenmek, kişinin kendi yanlışlarını görmesine engel olur.

Öyleyse geliniz! Her birimiz, dünümüz ve bugünümüzün muhasebesini yapalım. O büyük gün gelmeden, sayılı nefeslerimiz tükenmeden kendimizi sevap-günah, hayır-şer, iyi-kötü konularında hesaba çekelim.

Editör: Mehmet Çalışkan