Kur’an bizim bireysel ve toplumsal hayatımızın merkezinde yer alır. Çocuklarımızın doğumunda, ölenlerimizin cenazelerinde, çeşitli merasimlerde hep Kur’an vardır. Kur’an’da geçen güzel isimlerin çocuklara verilmesi de Kur’an’ın kültürümüze olan tesirlerinden biridir.

Kültürümüzde Kur’an’a saygının en güzel örneklerinden biri, Osman Gazi ile ilgili anlatılan bir rüyadır. Osman Gazi, Şeyh Edebâlî’nin evinde kaldığı bir gece ayağını uzatıp yatamaz; çünkü odada Kur’an-ı Kerim vardır. Bir köşeye kıvrılıp tesbihat yaparken uykuya dalar. Gördüğü rüya Edebâlî tarafından “Allah Teâlâ seni ve neslini insanların İslâm’la şereflenmesine vesile edecek” sözleriyle yorumlanır.

Şüphesiz ki bu güzel gelenek ve şeklî saygının bir değeri vardır. Ancak Kur’an’ın asıl amacının okunup anlaşılması ve uygulanması olduğu unutulmamalıdır. Zira Kur’an’a karşı gösterilen saygı ve hürmet bu şekilde kaldığı, manası anlaşılıp hayata uygulanmadığı müddetçe eksik kalır. Ona karşı gösterilen bu saygıyı onu anlayarak taçlandıranlar Kur’an’a asıl hak ettiği saygıyı gösterenlerdir.

SÖZÜN ÖZÜ

Kimsenin sırrını kimseye söylememeyi aynalardan öğrendim.

Arif Nihat Asya

İnsan salih amel işler, Ölünce nur olur uçar gider. İnsan kötü amel işler, Ölünce nar olur uçar gider.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

Editör: Mehmet Çalışkan