Kâtip Çelebi miladi 1609 yılında İstanbul’da doğdu. Gerek hayat hikâyesinden gerekse devrinin kaynaklarından aşırı derecede kitaba düşkün olduğu anlaşılan Kâtip Çelebi, en çok tarihî ve biyografik eserlerle meşgul olmuş, tarihî bir olayı aydınlatmak için birçok kitap karıştırmıştır.

Kâtip Çelebi, savaşlarda serdarların işledikleri hataları onların tarih bilmemesine bağlamıştır. Özellikle devlet adamlarının ve iktidarda bulunanların tarih ve coğrafya okumalarının önemine ısrar etmektedir. Ayrıca tarih yazarken duyguları bir yana bırakıp tarafsızlığa bağlı kalmayı da savunur. Kâtip Çelebi tarihten başka ilimlerle, bu arada coğrafya ile de ilgilenmiş, Batılıların ve Yunanlıların bu alanda İslam coğrafyacılarından ileride olduğunu belirterek bu eksikliği gidermek için Cihannümâ’yı yazmaya karar vermiştir.

Girit seferi dolayısıyla haritalara ve coğrafya kitaplarına merak salan Kâtip Çelebi Cihannümâ’nın giriş kısmında, coğrafyanın insana oturduğu yerde dünyayı gezen seyyahlar gibi âlemi dolaşıp görme imkânı verdiğini, bu eserlerin okunmasıyla ömürleri boyunca seyahat edenlerden daha çok bilgi sahibi olunacağını söyleyerek coğrafyanın faydalarını belirtir.

Editör: Mehmet Çalışkan