İnsanların söz ve davranışlarını kaydetmekle görevli meleklere “değerli, şerefli, dürüst yazıcılar” manasında “Kirâmen Kâtibîn” denir.

Kur’an-ı Kerim’de bu meleklerden şöyle söz edilmektedir: “Oysa sizi her an gözleyen, yaptığınız her şeyi bilen ve kayda geçiren değerli melekler vardır.” (İnfitar, 82/10-12). Bu âyetler, kıyameti inkâr edenlere, o gün Allah’a hesap vereceklerini hatırlatmakta ve yaptıkları her şeyin mutlaka kaydedildiğini bildirmektedir. Yine Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır: “Andolsun ki insanı biz yarattık, nefsinin kendisine fısıldadıklarını da biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız. Onun sağında ve solunda oturmuş iki melek her şeyi kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında gözetleyip yazmaya hazır olan bir melek bulunmasın.” (Kâf, 50/16- 18). Bu âyetlerde insanların kendi aralarında kurdukları ve kimsenin haberdar olmadığını zannettikleri her türlü tertip ve gizli konuşmaların kayıt altına alındığı ve dolayısıyla Allah’tan hiçbir şeyin gizli kalmayacağı ifade edilmektedir.

SÖZÜN ÖZÜ

Allahü Teâlâ’nın verdiği nimeti, onun sevdiği yerde harcamak şükür; sevmediği yerde kullanmak ise küfran-ı nimettir (nimeti inkâr etmektir).
İmam Gazâlî

Editör: Mehmet Çalışkan