meşgul eden sorulardan biriydi. Tarihin her döneminde olduğu gibi, asr-ı saadette de soruldu: Bize ruhun ne olduğunu söyle! Bu soru sorulduğunda, Efendimiz bir müddet durdu. Çünkü kendisine o konuda herhangi bir şey indirilmemişti. O esnada Allah Resûlü’nün yanında bulunan İbn Mes’ûd, ona vahiy gelmekte olduğunu anlayınca geriye çekildi. Biraz sonra Efendimiz kendisine o sırada vahyedilen âyetleri okudu: “Sana ruhu soruyorlar. De ki: ruh, Rabbimin emrindendir ve size (bu konuda) verilen bilgi pek azdır.” (İsrâ 17/85; Buhari, İ’tisâm, 3)

Bedene can katan ruhun nasıl bir varlık olduğu konusunda konuşulacak şeyler çok azdır. Ruh, insanın özel ve meçhul tarafıdır. İnsanın bedenini harekete geçiren, davranışlarına yön veren ve organizmayı canlı hale getiren bir “öz”dür. İnsanı insan yapan taraftır ruh. Ne yazık ki insanın sadece üreten ve tüketen bir nesneye indirgendiği günümüzde onun ruhsal yapısı neredeyse yok sayılmaktadır. Hâlbuki en az bedenin olduğu kadar ruhun da ihtiyaçları vardır ve karşılanması gerekir.

SÖZÜN ÖZÜ

Bir yol buldum öteye geçerek gözlerinden İşte yeni bir dünya Peygamber sözlerinden Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm

Erdem Bayazıt

Editör: Mehmet Çalışkan