Hac ve umre insan yaşamına olumlu etkileri olan ibadetlerdendir. Yüce Allah “Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın…” (Bakara, 2/196) buyruğuyla bu ibadetlerin ancak Allah için yapılacağını söylemektedir.

Umre belirli bir zamana bağlı kalmaksızın kendine has şartlar ve fiiller çerçevesinde Kâbe’yi ziyaret etmektir. Umrede ihram giymek, telbiye getirmek, Kâbe’yi tavaf etmek, sa’y yapmak ve traş olup ihramdan çıkmak gibi hususlar vardır.

Sevgili peygamberimiz umre ibadetinin faziletine işaret etmiş ve şöyle buyurmuştur: “Umre, diğer umreye kadar ikisi arasındaki zaman içinde işlenilen (küçük) günahlara kefarettir.” (Buhari, Ebvâbü’l-Umre, 1) Yine Hz Peygamber, “Ramazan ayı olduğu zaman sen, o ay içinde bir umre yap. Çünkü Ramazan içinde yapılan bir umre (sevap bakımından) bir hac gibidir” (Buharî, Ebvâbü’l-Umre, 4) buyurmuştur.

Yüce Allah’ın affına ve mağfiretine talip olan Müslümanlar için umre ibadeti bir fırsattır. Mali ve bedeni olarak bu ibadeti yapma imkânını elde etmiş olanların, kutsal mekânlardan döndükten sonra da kazandıkları güzel davranışları devam ettirmeleri çok önemlidir.

Editör: Mehmet Çalışkan