Sıla-i rahim; ailemizle, akrabamızla, komşularımızla ilişkilerimizi sürdürmektir. Onların sevinçlerini, kederlerini paylaşmaktır. Darda kaldıklarında yardımlarına koşmak; düştükleri vakit ellerinden tutup onları kaldırmaktır. Dünyanın türlü hengâmesinde bitap düşen zihinlerimizi, gönüllerimizi birbirimizin şefkat, merhamet ve muhabbetiyle rahatlatmaktır.

Sıla-i rahim, Rahman’ın merhametine ulaşmamıza bir vesiledir. Rabbimiz, Resulü’nün diliyle bir kutsi hadiste şöyle buyurmaktadır: “Ben Rahman’ım. Akrabalığı ben yarattım. Kendi ismimden bir ismi ona verdim. Yakınlarıyla ilgilenip akrabalığın hakkını verene lütufta bulunurum. Akrabalarıyla ilişkisini kesenden ben de rahmetimi keserim.” (Ebû Dâvûd, Zekât, 45)

Hepimiz dünyada gurbetteyiz. Gurbetin acısı, birbirimize yardım elimizi uzatmakla hafifler. Gurbetin zorluğu, hayatı birbirimize kolaylaştırmakla azalır. Gurbetin sevinci, birbirimizle paylaştıkça çoğalır. Unutmayalım ki, gurbetimiz olan bu dünyada birbirimize ülfet ve muhabbetle muamele edersek Rabbimiz de kıyamet günü bizlere merhametiyle muamele eder.

SÖZÜN ÖZÜ

İşliyor kalbim Eskiyor saçlarım Ve gözlerimin en ince hücreleri Okuyorum hayatı Toprağın üstünden çok Altındakilerle var olduğunu.

Toprak Ölüme aç Ölüme muhtaç Hayat. Ölüm muhakkak Ve ölüm mutlak.

Erdem Bayazıt

Editör: Mehmet Çalışkan