Türk milletinin binlerce yıllık engin ve zengin tarihinde bayram olarak kutlanmaya değer nice büyük zaferler, nice önemli olaylar vardır. Yakın tarihimizin en büyük zaferi hiç şüphesiz Kurtuluş savaşı olduğu gibi, en önemli olaylarının başında da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu gelmektedir.

Türk milleti genciyle ihtiyarıyla, kadınıyla-erkeğiyle şuurlu bir şekilde bütünleşip bütün güç ve imkanlarını birleştirerek Milli Mücadeleyi kazanmıştır. Onun kendi kendini idare etmeye ne derece layık olduğunu, dost-düşman herkesin gözleri önüne seren bu çetin imtihanın ardından başarısını bütün dünyaya kabul ettirmiştir. Bu başarının ardından 29 Ekim 1923 günü cumhuriyet ilan edilmiş, milletçe kazanılan zafer cumhuriyetle perçinlenmiştir. 19 Nisan 1925’te ise 29 Ekim günü milli bayram ilan edilmiştir. O yıldan itibaren 29 Ekim, her yıl devletimizin kuruluş günü olarak coşkulu törenlerle kutlanmaktadır.

Cumhuriyet idaresinde milletin iradesi esastır. Millet bu iradesini yasalarda belirtilen yollarla kullanır. Millet, yönetimde doğrudan söz sahibi olarak kendi kendini yönetir.

SÖZÜN ÖZÜ

İnsanlar arasındaki tahakküm ve zorlama gibi bütün taarruz ve sataşmayı men etmek için siyaset denilen şeye lüzum görülmüştür ki, siyasetin esası olan adalet herkesi kendi hukuk ve vazifesi dahilinde sınırlandırır ve bağlar.

Beydaba

Editör: Mehmet Çalışkan