Toplumumuzun aile hakkında dinî açıdan doğru bilgilendirilmesi, aile fertlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel değişimler sonucu karşı karşıya kaldığı riskler ve sorunlar karşısında dinî bilgi ve manevi destekle güçlendirilmesi konularında sorumluluk üstlenen Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumun temel yapısını oluşturan aileye önem vermekte, bu alanda yürüttüğü çalışmalar her geçen gün artarak çeşitlenmektedir.

Rize Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Diyanet İşleri Başkanlığının bu çalışmalarını ön planda tutarak çalışmaların toplumun bütün katmanlarına ulaşmasının sağlanması amacıyla çeşitli programlar düzenliyor.

Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın, en çok değer verdiğimiz müesseselerden birinin de aile olduğunu belirterek “Aile, toplum olarak ayakta kalmamızın çimentosunu teşkil eden önemli bir kurumdur.” dedi.

Yalçın, “Karşımızdaki en zorlu düşmanımız cehalettir. Cehaletin üstesinden gelmenin yolu da hayatımızın her alanını bilgiyle donatmaktan geçmektedir. Zira bilgiyle yüceldikçe; hikmetle beslendikçe, cehalet ortadan kalkacak, yüreklerimiz muhabbetle birleşecektir.” diye konuştu.

Aile ve Dinî Rehberlik Bürosunun; aileyi zayıflatan sorunlara çözüm önerileri sunma, kendilerine yöneltilen dinî içerikli sorulara cevap verme, çocuk, genç, yaşlı ve engelli ailelere yönelik programlar düzenleme gibi faaliyetlerde bulunduğunu ifade eden Müftü Yalçın, Rize olarak gerçekleştirilen projelerden söz etti.

İl Müftüsü Yalçın, “Her hafta devam eden ‘Huzur Ailede Başlar’ projesi çerçevesinde ailelere seminer verildiğini, oluşan samimi ortamda hanımların ailevi problemleri görüşülerek çözümlerine katkı sağlandığını ve eğitimlerin sonunda da katılımcılara belge ve hediye takdimi yapıldığını ifade ederek Kur’an ve sünnet eksenli sahih dini bilgi çerçevesinde ailelerin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi amacıyla her ilde düzenlenen ‘Temel Aile Bilinci Eğitimleri’nin Rize’de de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yalçın, kadına yönelik şiddetin arttığı son zamanlarda, din görevlilerimize ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması’ konulu seminer verildiğini, seminerde ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde din görevlilerinin rolü, ailenin korunmasına dair dini temeller, kadına yönelik şiddete ilişkin genel bilgiler, aile içinde çocuğa ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik kanunlar vb. gibi hususlar hakkında bilgiler verildiğini ifade etti.

Müftü Yalçın, çocuklara ibadet bilinci kazandırmak maksadıyla ‘Çocuklarımızı Nasıl Namaza Alıştırabiliriz’ ve ‘Çocuklarımızı Nasıl Oruca Alıştırabiliriz’ gibi konular hakkında ebeveynlere seminer verildiğini söyleyerek ‘Engelli Kardeşlerimize Bir Adım Mesafedeyiz’ projesiyle bedensel engelli bireylere, ‘Gönüllere Dokunmak Projesi’yle de zihinsel engelli bireylere dini konularda manevi anlamda destekte bulunulduğunu ifade etti.

Mübarek günlerde/gecelerde ve muhtelif günlerde kadın vaizler tarafından kadınlara özel cami programlarının yapıldığını sözlerine ekleyen Müftü Yalçın, Önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanlığının programları çerçevesinde “Hayatı anlamlandırmak için: Okumak, Anlamak, Yaşamak İçin Cuma Derslerinde Buluşuyoruz” davetiyle tüm camilerde kadınlara özel Cuma Dersleri’nin başlatılacağını söyledi.

Editör: Mehmet Çalışkan