Allah Tealâ, Kur’an-ı Kerim’i doğrudan vahyetmeyip yirmi üç yılda Resûlü’nün örnek şahsiyeti ile uygulamalı bir şekilde peyderpey göndermiştir. Bu zaman zarfında onun ahlakı, temizliği, ibadet hayatı, ailesi ile olan münasebetleri kısaca her hâli Müslümanlar için örneklik teşkil etmiştir.

Hz. Muhammed’in (s.a.s.) peygamberlik vazifesi sadece vahyi nakilden ibaret değildir. O, inanç, ibadet ve ahlaki değerler başta olmak üzere günlük hayatın tüm alanlarında İslam’ı anlatarak, açıklayarak ve yaşayarak Müslümanlara örnek bir hayat sergilemiştir. “Andolsun Allah’ın Resûlü’nde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır” ayeti de bunu vurgulamıştır. (Ahzâb, 33/21)

“Sözün en güzeli Allah’ın Kitabı’dır, rehberliğin en güzeli ise Muhammed’in rehberliğidir” (Nesâî, Sehiv, 65) hadisinde Peygamber’in örnek yaşam tarzı ve rehberliği ile onun sünnetine işaret edilmiştir. İslam medeniyeti devlet yönetiminden ekonomik hayata, toplumsal ilişkilerden sanata kadar hayatın her alanında sünnetten aldığı ruh ile asırlar boyunca gelişme göstermiştir.

Editör: Mehmet Çalışkan