CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASINDA

CAMİ MERKEZLİ DAHA NELER YAPABİLİRİZ?

Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle bazı konuları yeniden düşünme imkânımız oluyor. En başında da cami merkezli topluma hizmette neler yapabiliriz?

Bu sorunun cevabı hepimiz için önemlidir.

Her caminin imkânı farklıdır.

Köy ve mahalle camileri ile şehirlerdeki camiler veya sanayi bölgelerindeki camilerin imkânları ve ihtiyaçları farklıdır.

Alanda her birimizin kurumsal duruşu ihmal etmeden mahalline göre çeşitlendirebileceğimiz çalışmalar olabilir.

Yapacağımız bütün çalışmalarda Başkanlık mevzuatı ve bağlı bulunduğumuz müftülüklerin koordinesi olması gerektiğini unutmamalıyız.

Burada ifade edeceğimiz hususların büyük bir bölümü elbette alanda arkadaşlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Belki yeniden hatırlamak adına yapabileceğimiz çalışmalardan bazılarını şöyle ifade edebiliriz:

Bu Hafta Sebebiyle

- Bu hafta sebebiyle cemaatimizin kalabalık olduğu bir vakitte daha önceden ilan ederek camilerimize emeği geçen ve vefat edenler için bir okuma programı yapılabilir.

- Bu kutlamalar camilerin fiziki yapılarının gözden geçirilmesi için iyi bir fırsattır. İçinde bulunduğumuz zamana ve caminin bulunduğu muhite göre ilave yapılar gerekebilir.

- Büyük camiler yerine ulaşılabilir, düzayak, yaşlı ve engellilerin rahat ulaşabileceği, kadınlara ait nezih mekânların oluşturulduğu camiler planlanmalı.

- Cami ve mescitlerin yapımı sürecinde plan ve proje esaslı, mimari tasarım olarak estetik ve emek verilen ihtiyaç gözetilerek yapılmasına gayret gösterilmeli. İmkânlar ölçüsünde kütüphane ve benzeri sosyal alanlar olmalı.

- Cuma namazları haricinde hafta da en az bir gün gündemli bir vaaz / sohbet programı olmalı. Bu konuda bağlı bulunduğumuz müftülüklerden başta müftülerimiz ile vaiz ve uzman kadrolarından yararlanmalıyız,

- Geçen yıllara göre cemaat sayımızda artış veya düşüş var mı? diye muhasebe etmeliyiz. Bu konuda mahallinde nasıl bir çalışma yapmalıyız? sorusunu sormalıyız.

- Görev yaptığımız bölgede ihtiyaç sahipleri ile yakından ilgilenmeliyiz. Bu konuda mahremiyet prensibini göz ardı etmeden ihtiyacın durumuna göre hareket etmeliyiz.

- Görev yaptığımız camide daha önce görev yapan hocalarımızı camiye davet edip bir program yapabiliriz.

- Hayır sahiplerine özellikle cami ve Kur’an kursu hizmetlerimize katkı yapanlara vefa gereği plaket ile ödüllendirebiliriz.

Daha Başka Neler Yapabiliriz?

- İl veya ilçelerde bir camide akşam ile yatsı arası veya uygun bir vakitte her gün çorba ikramı olabilir mi?

- Kış döneminde okulların açılması ile birlikte Başkanlığımızın talimatları çerçevesinde kur’an-ı kerim okumasını öğrenmek isteyenlere imkân sağlamalıyız.

- Mahalle / cami buluşması başlığı ile cami bahçesinde bir kahvaltı programı, ramazan ayında da mahalle iftarı başlığı ile buluşmalar yapabiliriz.

- Müftülüklerle koordineli bir şekilde haftada veya ayda bir gün bayan bir vaizin camimizde program yapmasını sağlamalı ve bayan cemaatimizi bu programdan haberdar etmeliyiz.

- Okulların açık olduğu dönemlerde hafta sonları da çocuklar için imkân sağlanmalıyız.

- Sayın Başkanımızın başlattığı her caminin / görevlinin on genci olsun projesine yoğunlaşmak bu gibi haftalarda daha da anlamlı olur.

- Üniversite öğrencilerine yönelik müftülüklerle koordineli bir şekilde Diyanet / müftülük öğrenci evi açabiliriz.

- Camimizde uygun yer var ise, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ders çalışma ortamı, kütüphane imkânı hazırlayabiliriz.

- Camimizin adı tarihi ve sembol bir isim ise bu isim ile alakalı tüm kaynakları cami kütüphanesine toplamaya çalışalım. Örneğin camimizin adı Fatih cami ise Fatih veya fetih ile alakalı yerli ve yabancı kaynakları toplamaya çalışmalıyız.

- Camimizin ilgilendiği en az bir yetimi ve fakir bir ailesi olmalı.

- Caminin iç temizliği ile beraber bahçe ve çevre düzenlemesine önem vermeliyiz.

- Her gün beş vakit için genel bir planımız olmalı. Akşam namazı öncesi hariç cemaatin durumuna göre kur’an tilaveti, hadis okumaları yapılabilir.

- Kandil geceleri mutlaka camimizde mütevazı bir program olmalı.

- Mahallemizden / köyümüzden yaşlı ve evinden çıkamayanlara yönelik cami cemaatimizle ortak programlar geliştirebiliriz.

- Okulların açık olduğu ve kış mevsimine uygun, ayrıca yaz döneminde camilere yaz kursu için gelen öğrencilere yönelik akademik bir planımız olmalı.

- Özellikle köy camiinde görevli isek ülkemizin birçok yerinde uygulanan köy mevlidi şeklinde yılda bir defa geniş katılımlı program düzenlenebilir. Köyümüz nüfusundan olan ama başka yerlerde ikamet edenler davet edilebilir. O gün köydeki yaşlı, evinden çıkamayan ve hastalar ziyaret edilmeli.

- Sabah, akşam ve yatsı namazları haricinde haftanın belirli günleri mihrabiye okunmalı. Cemaatin durumuna göre meal ve tefsir dersi yapılmalıdır.

- Yaz dönemi kurslarında akademik başarıdan ziyada camiyi ve namazı sevmesi için gayret göstermeliyiz.

Duamız mihrap ve minber nöbetinde sorumluluğumuzu yerine getirenlerden olmamızdır.