Orta Afrika’dan Kamerun’un doğusuna sığınmacı olarak gelenlerin yaşamlarını sürdürdüğü Garoua Boulai Sığınmacı Kampı’nda, T.C. Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörlüğünce yürütülen “Sosyal Hayatı İyileştirme” projesinin açılış programı yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan proje, ilk olarak yaklaşık 5 ay önce, kamplara Hollanda Diyanet Vakfı tarafından gönderilen gıda paketlerinin dağıtımıyla başladı.

Kamplarda tek odalarda kalan ailelerin yaşadığı zorlukları tespit eden Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörü, gerekli çalışmaların ardından bir proje başlattı.

Proje hakkında Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan T.C. Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörü Hamza Yıldırım; “Evlerinde birkaç tencere tabak, bir bağ odun ve çocukların yerde yatmak üzere kullandıkları naylon bir sergiden başka bir şeyleri olmayan ve toprağa düşmüş, toprağa bağlı yaşayan bu kardeşlerimizi bu durumdan kurtarmak için proje hazırlamaya karar verdik. Yine sorumlu kardeşimize; ‘Bu kampları kimler yaptı? Neden bu durumu görmedi?’ dediğimizde; ‘Uluslararası kuruluşlar bu kampları yaptı ve gittiler, daha sonra bu kardeşlerimize kimse bakmadı, bunların kimseleri yok.’ dediler. Bunun üzerine biz de onlara; ‘Hayır! Onların Türkiye’de, Almanya’da, Hollanda’da ve Fransa’da yaşayan Müslüman Türk kardeşleri var!’ diyerek oradan ayrıldık. İşte bu sloganla yola çıkarak Kamerun ACİC Doğu Bölge Sorumlusu İmam Osman Hamit hocamızla birlikte bu projeyi yapmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, proje kapsamında üç su kuyusu açıldığını, 10 bin kişinin yaşadığı kamplarda bin 300 aileye çocukların üzerinde yatabilmesi için bin 300 ranza ve bin 300 yatak dağıtıldığını, 6 mahalleye 6’şar adet tuvalet yapıldığını, TİKA tarafından 500, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 275 adet gönderilen yardım paketlerine 100 adet daha ekleyerek toplamda 875 adet gıda paketinin bölgede dağıtıldığını söyledi.

Yıldırım, çalışmaların devam ettiği iki adet su kuyusunun kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacağını ve bölgede yaşayan insanların sağlıklı içme suyuna kavuşacaklarını aktardı.

- Türkiye’ye teşekkür

Projenin açılış programına katılan Garou Boulai Kaymakamı ve Belediye Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkür ederek, şimdiye kadar kamplarda böyle büyük bir hizmetin gerçekleşmediğini söyledi.

Editör: Mehmet Çalışkan