Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği tarafından Bakü Şehitlik Camii'nde Kafkas İslam Ordusu'nun komutanı, "Bakü Fatihi" Nuri (Killigil) Paşa'nın ebediyete irtihalinin 75. yıldönümü münasebetiyle "Kur'an-ı Kerim Ziyafeti ve Dua Programı" düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri İhsan Açık, bu programın 1918 yılında Bakü'nün kurtarılmasında önemli bir rol oynayan Kafkas İslam Ordusu'nun komutanı, Bakü Fatihi unvanını taşıyan Nuri Paşa'nın 2 Mart 1949 yılında ebediyete irtihalinin 75. yıl dönümü vesilesiyle düzenlendiğini belirtti.

Açık, Kur'an-ı Kerim ziyafetinin şehitlere olan vefamızın bir ifadesi olduğunu ve onları unutmadığımızın bir örneği olduğunu ifade ederek "Şehitler bu vatanı bize emanet ettiler, bizim görevimiz ise onları unutmamak ve daima dualarla, zikirlerle anmaktır. Aynı zamanda, Bakü Şehitlik Camii'nde her ay düzenli olarak şehitlerimiz için anma programları düzenleniyor." dedi.

Bakü Şehitleri Anma 11

Daha sonra, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç, Dr. Ahmet Niyazov, Sadiq Ramizoğlu ve Sahavat Aliyev tarafından Kur'an-ı Kerim'den ayetler tilavet edildi.

Anma programına katılan Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağçı, program katılımcılarını selamladı ve programı düzenleyenlere teşekkürlerini iletti. Nuri Paşa'ya ve Kafkas İslam Ordusu şehitlerine, genel olarak vatanımızın özgürlüğü uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlere rahmet diledi. Bağcı, konuşmasında Nuri Paşa'nın kahramanlık dolu yaşamına vurgu yaparak iki devlet arasındaki tarihi kardeşlik örneklerinden bahsetti.

Bakü Şehitleri Anma 33

Programın sonunda ilahiler okundu. Daha sonra Şehitlik Camii İmam Hatibi Şayik Aliyev tarafından tüm şehitler için dualar edildi.

Editör: Ömer Ceylan