Sivas İl Müftülüğü tarafından personele yönelik “Milletimizin Gönlünde Yatan Sevda Kudüs” konulu konferans düzenlendi.

Müftülük Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda İl Müftülüğü Vaizi İdris Kocabaş, Kudüs’ün Müslümanların için önemi ve tarihi seyri hakkında din görevlilerini bilgilendirdi.

"Mescid-i Aksa ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz ve üçüncü haremimizdir." diyen Vaiz Kocabaş,  “Kudüs sadece bir Arap kenti değil Müslümanların ortak değeridir. İslam’ın ilk kıblesi, Allah’nın etrafını mübarek kıldığımız’ (İsra, 17/1.) diye övgüyle bahsettiği Mescid-i Aksa’nın ev sahipliğini yapan ve Peygamberimizin (s.a.v) en büyük mucizelerinden biri olan miraca tanıklık etmiş olan bir beldedir. Allah dileseydi Peygamberimizi Kabe’nin yanı başından miraca yükseltebilirdi. Ama O habibini Mekke’den Kudüs’e götürmüş, oradan miraca yükseltmiştir. Başka hiçbir gerekçe olmasa dahi Peygamberimizin (s.a.v) Kudüs’ten miraca yükselmiş olması Kudüs’ü ümmetin ortak davası olmaya sevk etmeye yeterlidir.” ifadelerini kullandı.

- Kudüs’te yaklaşık on sekiz asır İslâm’ın sancağı dalgalanmıştır

Kocabaş, “Selahaddîn Eyyûbî’nin Kudüs’ü kurtarmasıyla oraya yeniden barış ve adalet hakim olmuştur. Kiliseye dönüştürülmüş cami ve mescitler orijinaline çevrilmiş, sadece Müslümanlar değil diğer dinlere mensup insanlar dahi rahat bir nefes almıştır. Bugün bile batıda hakkaniyet sahibi pek çok tarihçi Selahaddîn Eyyûbî’nin hakkını teslim ederken haçlıların eşi görülmemiş zulmüne dikkat çekmektedirler. Kudüs’te yaklaşık on sekiz asır İslâm’ın sancağı dalgalanmıştır. Ne yazık ki 1917 yılından günümüze kadar Kudüs’te kan ve gözyaşı devam etmektedir.” dedi.

- İslam dünyası kendi içindeki basit ihtilaflardan sıyrılıp Kudüs’e dönmeli

Kudüs’ün ben Müslümanım diyen herkesin ortak davası olduğuna vurgulayan Kocabaş, “Bugün Kudüs davası için fedakarlık yapmayanlar, geçici menfaatleri uğruna haktan yana tavır almayanlar hem dünyada hem de ahirette zelil olmaktan kendilerini kurtaramayacaklardır. Bu açıdan İslam dünyası kendi içindeki basit ihtilaflardan sıyrılıp yönünü Kudüs’e dönmeli ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için elden geleni yapmalıdır. Unutulmamalı ki Kudüs’ün özgürlüğe kavuşması, hali hazırda var olan pek çok sıkıntının nihayete ermesinin teminatı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan