İstiklal Marşı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve sinevizyon gösteriminden sonra açış konuşması yapan Mersin İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu yıl, "Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler" temasıyla düzenleneceğini ve toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Kondi: “Bu hafta münasebetiyle düzenlenen etkinliklerle toplumumuza cami ve din görevlisi hakkında yeni bir bakış ve anlayış kazandırılmaya çalışılmaktadır. Amacımız, gayemiz doğru bilgiyi doğru kaynaktan insanlarımıza aktarabilmek ve insanlarımızı Allah’ın evlerinde Kur’an’la ve doğru bilgiyle buluşturabilmektir. Bu bakışı, hayatını şehrin manevi hayatına adamış değerli din gönüllüsü kardeşlerimle birlikte gerçekleştireceğiz.

Camiler, varlığıyla İslam beldelerinin bağımsızlığının göstergesidir. Minaresiyle tevhidin sembolüdür. Ezanlarıyla şehadetin ifadesidir. Selalarıyla sadece ölüleri ilan etmek için değil, bir milleti dirilten ve ayağa kaldıran merkezlerdir. Minberleriyle ilim, hikmet ve marifetin mekânıdır. Kürsüleriyle hak ve hakikatin sesidir. Mihraplarıyla gönlümüzü esir almaya çalışan günahlara, öfke, kin, nefret gibi her türlü kötülüğe karşı bir mücadele yeridir.

Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları olarak biz bu necip milletin maneviyat ordusuyuz. Milletleri millet yapan, güçlü kılan, birlik ve istikbalimizin teminatı din gönüllüleridir. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımın, din görevlilerimizin, Kur’an kursu öğreticilerimizin ve tüm çalışanlarımızın haftasını kutluyorum. Ahirete irtihal etmiş olan meslektaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.’’ şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının kısaca kuruluş aşamasını anlatarak konuşmasına başlayan Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Altunkaya: “Bu görevin ifası birtakım prensiplere dayanır. Gayret ister, azim ve cesaret ister, fedakârlık ister. Görevin mahiyetini bilerek usulüne uygun olarak yerine getirilmesi istenir. Gelişigüzel bir hizmet olmaz. Bunun adına da din hizmeti denir. Her geçen gün bizim bu hizmetimize ihtiyaç ve lüzum artarak devam ediyor. Çünkü toplumu din konusunda aydınlatma görevi bizim kurumun dışında bir kuruma, kuruluşa verilmiş değildir. Bu hizmetin bizlere verilmesinden dolayı ne kadar şükretsek azdır.’’ dedi.

Altunkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah Resulünün varisleri olarak din hizmetlerini ifa ederken bazı kurallara uymamız gerekiyor. Din hizmetini ibadet anlayışı ile yapacağız. Namaz nasıl bir ibadet ise oruç tutmak nasıl bir ibadet ise Allah’ı anlatmak, Peygamberi anlatmak, namazı anlatmak, helali haramı anlatmak, doğruyu eğriyi anlatmak da aynı şekilde ibadettir. Bu hizmeti yaparken bu anlayışla yapmamız lazım. Bizim gayemiz Yüce Allah’a, onun dinine ve necip milletimize hizmettir.’’

Programın sonunda Mersin İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi günün anısına Mehmet Altunkaya’ya çiçek ve plaket takdim etti.

Editör: Mehmet Çalışkan