Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir Müftülüğü tarafından düzenlenen “Hz. Peygamber ve Aile” konulu konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan; “Aile kurarken Kur’an-ı Kerim’i ve sünneti kendimize örnek alacağız.” ifadesini kullandı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Diyanet İşleri Başkanlığınca hafta kapsamında hazırlanan ‘Mevlid-i Nebi Haftası Tanıtım Sinevizyonu’ gösterimi ile devam etti.

Programın açış ve selamla konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Yaman, “Valilik koordinesinde Belediye Başkanlığı, İl Müftülüğümüz ve ilimizde bulunan STK’lar ile bir platform oluşturduk. Bu platformda bulunan il müdürlükleri ve STK’lar iş birliği ile hafta içerisinde çok sayıda etkinlik düzenledik. Bu haftayı en güzel bir şekilde değerlendirdik. Öğrenciler arası şiir, kompozisyon yazma ve hadis ezberleme yarışmaları düzenledik. Hastane, huzurevi, esnaf ziyaretleri yaptık. Televizyon programları düzenledik. Camilerimizde programlar düzenledik.” dedi.

Sonrasında kürsüye davet edilen Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan ise şöyle konuştu:

“Peygamber Efendimiz ve aile hayatından kesitler öğrenmek için uzaktan-yakından buraya kadar gelen Kırşehirli kardeşlerimiz, hepiniz hoş geldiniz.

Hz. Peygamber ve aile; bu iki kavram asla birbirinden ayrılmayan kavramlardır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.s.) vahiy geldikten sonra etrafında bulunan ashabına ve ailesine İslam dinini öğretmiş ve onlara nasihatlerde bulunmuştur.

Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: ‘Size iki şey bırakıyorum; (bunlara tutunursanız) asla dalâlete düşmezsiniz: Allah’ın kitabı ve sünnetim.’ Kültürümüzde ‘Allah'ın emriyle ve Peygamberin kavliyle’ ilkesiyle temeli atılan aile yuvalarının sağlam temeller üzerinde, huzurlu bir şekilde devam edebilmesi, ancak Allah ve Peygamberinin bu konudaki emir ve isteklerini yerine getirmekle mümkün olacaktır.

Peygamberimiz davetine önce kendi ailesinden başlamış, eşi Hz. Hatice ve kızları başta olmak üzere aile fertleri ona ilk iman edenler arasında yer almıştır. O, akrabalarına son derece düşkündü, onların diğer problemleriyle ilgilendiği gibi, onların dinî yaşantılarıyla da çok yakından ilgileniyordu. Hiçbir zaman onlarla ilişkiyi kesmedi. Sıla-i rahim üzerinde her zaman ısrarla durdu.

Hz. Peygamber, doğmadan önce babasını ve çok küçük yaşta annesini kaybetmiş olmasına rağmen, anne babasını ve yetişmesine katkısı olan diğer yakınlarını hiçbir zaman unutmamış, onları hep hayırla yâd etmiştir. Hz. Peygamber eşlerine, çocuklarına, torunlarına ve onların yakınlarına karşı sergilediği tutumuyla en güzel örnektir.

Doğmadan önce babasını kaybeden Peygamberimiz, altı yaşında annesi Âmine’yi kaybetmiştir. O, sütannesinin yanında geçirdiği seneler çıkarıldığında, bu sürenin birkaç senesini annesi ile birlikte geçirmiştir. Onun anne ve babaya verdiği değer, bu anne baba özlemi yanında, anne babanın insanın dünyaya gelişindeki yerini anlatması açısından önemlidir.”

Remzi Bircan’ın konuşmasının ardından İl Müftülüğünce Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında öğrenciler arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve hadis ezberleme yarışmalarında dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi.

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Vali İbrahim Akın, İl Müftüsü Mehmet Yaman, İl Jandarma Komutanı Albay Ferhat Kuran, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, daire amirleri, ilçe müftüleri, Müftülük personeli, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan