Japonya’da çok sayda önemli akademisyenin yetiştiği, uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapan Tokyo Gakugei Devlet Üniversitesi'nde "İslam ve Ezan" konulu konferans düzenlendi.

Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, üniversite bünyesinde eğitime devam eden lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileri ile öğretim görevlileri katıldı.

Yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleştirilen konferansta konuşan Tokyo Camii İmam Hatibi Çınar, İslam dini hakkında bilgiler paylaştı.

İmam Haitp Çınar, "İslamiyet’in değişmez birtakım esasları olduğunu, bu esasların iman, ibadet ve ahlak ile ilgili hükümler olmak üzere üç kısma ayrıldığını, İslam dininin iman, ibadet ve ahlak ile ilgili hükümlerinin hem kişinin hem de toplumun mutluluğunu amaçladığını" ifade ederek, İslam dininin insanlara dünya ve ahirette mutluluğu vadettiğini söyledi. 

İslam dininde ahlakın büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Çınar, "Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. İslam’ın gayesi insanları güzel ahlak sahibi yaparak olgunlaştırmaktır." dedi.

Ezanın İslam’ın bir şiarı olduğunu belirten Çınar, ezanın tarihiyle ilgili bilgiler vererek özellikle Türkiye’de beş vakit farklı makamlarda okunan ezanlardan bahsetti.

Tokyo Gakugei Devlet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Arisawa Shino ise Tokyo Camii’nin faaliyetlerini sosyal medya hesapları üzerinden takip ettiğini, Tokyo Camii’nde düzenlenen "Beş Makamda Ezan" seminerlerine katıldığını ve ezandan çok etkilendiğini söyledi.

Japonya’da geleceğin akademisyenlerinin yetiştiği üniversitede öğrencilerin de İslam’dan ve ezandan haberdar olmalarını istediğini belirten Shino, "Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar’dan üniversite bünyesinde 'İslam ve Ezan' konulu bir konferans vermesini talep ettik. Kendisi de bizleri kırmadı, çok teşekkür ediyorum." dedi.

Konferans, katılımcıların İslam dini ile ilgili sorularının cevaplanması ile tamamlandı.

Editör: Mehmet Çalışkan