Enver Apanay için arazisini Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesine kazandırdığı Tokyo Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, Tokyo Türk Cemiyeti Başkanı Cemil Agafur, Islamic Center Japan Müdürü Yusri Al-Hamzawi, Müslüman Toplumu liderleri, akademisyenler, yakınları ile Tokyo Camii çalışanları ve cemaati katıldı.

Enver Apanay 22

Cenaze töreninde konuşan Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, "Bu gibi zor anlarda ne söylenebileceğini tartmakta ben her zaman güçlük çekiyorum. Sayın Enver Apanay çok sevdiğimiz ve Tokyo’da bizler adına çok gayret etmiş, emek vermiş çok saygıdeğer biridir. Kendisinin her zaman çok iyi anılacağına şüphe duymuyorum. Ama kendisini kaybetmek istemezdik. Ruhu şad olsun. Onu özleyeceğiz ve her zamanda saygıyla anacağız." dedi.

Tokyo Türk Cemiyeti Başkanı Cemil Agafur, "Başta sayın Büyükelçimiz olmak üzere bugün Enver Apanay Beyin cenaze törenine katıldığınız için sizlere teşekkür ederim. Enver Bey Japonya’da doğdu. Üniversiteyi burada okudu ve başarılı bir iş adamı olarak hayatını devam ettirdi. Japonya’da bulunan Tatar Türkleri tarafından kurulan Tokyo Türk Cemiyetinin başkanlık görevini uzun yıllar yürütmüştür. Eski Tokyo Camii’nin yönetimi, dini bayramların organizasyonu, Türk toplumunun bir arada olması için Türkiye Büyükelçiliğinin yürüttüğü faaliyetlere katkıda bulunmuştur. Kendisi her zaman “Bir toplumun varlığının ispatı için bina son derece önemlidir” derdi. Bu düşünceden dolayı eski Tokyo Camii’nin arazisinin yeni camii yapılması kaydıyla cemiyet üyelerini de ikna ederek Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesine kazandırılmasını sağlamıştır. Yeniden inşa edilmiş olan Tokyo Camii ve Diyanet Türk Kültür Merkezi bizlerin dini ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirdiği, Türk ve Japon toplumunun dostluk ilişkilerini pekiştirdiği bir mekân olmuştur. Bu eserin kazandırılmasına katkı sağladığı için Merhum Enver Apanay’a şükranlarımı sunarım. Enver abimizin yerinin cennet olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim." ifadelerini kaydetti.

Enver Apanay 11

Öğle namazına müteakip Tokyo Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammet Rıfat Çınar tarafından cenaze namazı kıldırılan Apanay’ın cenazesi Yokohama ilinde bulunan yabancılar mezarlığına defnedildi.

Enver Apanay

1930 yılında Tokyo’da doğan Enver Apanay ilköğrenimini sonradan Tokyo Türk İlkokulu olan Mekteb-i İslamiye’de tamamladı. Üniversite eğitimini Sophia Universtiy (Jochi Daigaku) de alan Apanay, Sigorta sektöründe iş hayatına devam etti. Mahalle-i İslamiye Cemiyetinin Tokyo Türk Cemiyetine dönüşmesiyle bu cemiyetin kurucu başkanı oldu ve bu görevi uzun yıllar üstlendi. Bu görevi esnasında eski Tokyo Camii ve Tokyo Türk İlkokulu’nun arazisinin cemiyet üyelerini de ikna ederek yeni camii yapılması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesine kazandırılmasını sağladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu araziye inşa edilen yeni Tokyo Camii 2000 yılında, Diyanet Türk Kültür Merkezi ise 2019 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Türk ve Müslüman kimliğinin Japonya’da sürdürülmesinde önemli bir şahsiyet olan Enver Apanay 94 yaşında Tokyo’da vefat etti.

Editör: Ömer Ceylan