Fatih Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Gençliğe Değer Projesi Eğitim Programı"na İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Fatih Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu ve gençlere yönelik çalışmalar yürüten din görevlileri katıldı.

Programda katılımcılara hitap eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, şunları kaydetti:

“Gençliğe Değer’ adı gerçekten güzel bir başlık olarak bulunmuş. Hem gençliğe değer üretmek adına hem gençliğe değer vermek anlamıyla ifade edilmiş ki bu gençliğin kelime anlamını da ifade ediyor. Çünkü gençliğin kelime anlamı hazine demek, değer demek. Gerçekten gençlik için, gençler adına ne yapılsa azdır. Çünkü milletlerin bekası gençlik ve gençlerle kaimdir. Gençliğe yaslanmayan ve gençler tarafından beslenmeyen hiçbir dava, hiçbir siyasi fikir ve düşünce asla kuvveden fiile geçemez, toplumda karşılık bulamaz. İnsanlık tarihine baktığımızda bunu çok net bir şekilde görürüz. Gençliğin sahip çıktığı siyasi düşünceler, inanç sistemleri ve değerler kuvveden fiile geçmiş, hayata hâkim olmuş ve yaşama imkânı bulmuştur. Ama gençliğe ulaşmamış, gençlerle buluşmamış düşünceler zaman içerisinde kaybolup gitmiş ya da tarihin tozlu sayfaları arasında gözden ırak hâle gelmiştir. O bakımdan bütün dava, hedef, heyecan ve ideal sahibi insanların en büyük amacı gençlere ulaşmak olmuştur. Bunu sağladıkları andan itibaren topluma ulaşmış olduklarını görmüşlerdir. Bu yüzden milli hayatımızda, dinler tarihinde, Kur’an’da, Hz. Peygamber'in hayatında da gençlerin ayrı bir yeri ve anlamı var.”

İslam âleminin zor bir dönemden geçtiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz şöyle devam etti: 

“Bugün insanlık özellikle de bulunduğumuz coğrafyalar zor bir dönemden geçiyor. İslam âlemi ve bütün insanlık bir ümit ışığı arıyor. Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğudan Latin Amerika’ya dünyanın her yanından Müslümanlar bir ümidin peşinde. İslam’ın medeniyet merkezleri çöküş yaşıyor. Evet, zor bir süreçten geçiyoruz. Dünyada Müslümanlar üzerinden ve Müslümanlar aleyhine, İslami değerlere ve gençlere uzanan ciddi bir algı yönetimi var. Dinden, dini değerlerden uzaklaştırmak adına deizmin, ateizmin ve benzeri din dışı duyguları destekleyen arayışlar var.

İslam medeniyetinin âlemi ayakta tutan büyük gücünün âlimler olduğunun yeniden farkına varmamız, bu gençlik koordinasyonuyla gençlerimizi okumaya, öğrenmeye, yetişmeye ve hem bilgi hem duygu olarak donanımlı olmalarını sağlamaya ihtiyacımız var. Bunun en önemli yöntemlerinden biri gençlerin önüne model şahsiyetler koymak, rol model insanlar üretmek ve tarihteki rol model âlimlerimizi, büyüklerimizi onlara takdim ederek özgüvenlerini geliştirmektir. İslam medeniyetinin yolunu aydınlatan büyük âlimler, büyük ârif ve sûfiler gibi olmayı gençlerin hedeflemesi gerçekten onların çıtasını yükseltecek anlamlı ve önemli hedefler zümresindendir.”  

Gençlere insanı, âlemi ve Kur’an'ı öğretmenin ve anlatmanın önemine de değinen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Gençlerimize üç şeyi çok okumalarını salık vermemiz gerekiyor: Bir, insanı; iki, âlemi; üçüncü olarak da insanı ve âlemi anlatan Allah’ın kitabını ve Allah’ın kitabını tefsir eden kitapları okumalarını gençlere anlatmalı, öğretmeli ve bu bilgi kaynaklarıyla buluşturmalıyız. Daima bilgiyi arttırarak, duyguyu yücelterek yolumuza devam etmek gerektiğini onlara hissettirmeliyiz. Sadece bilgiyi kutsamanın çok anlamı yoktur. Bilgi çok önemli ama tek başına anlamlı değildir. Önemli olan duygudur, aşktır, istikbale yönelik hedeflerimizdir.” ifadelerini kullandı. 

Programda ayrıca Beşiktaş Vaizi Ayşe Erdem, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Gürer, Dr. Figen Üzer, Psikolog Gülsüme Şenocak, Uzman Psikolog Ayşe Erdoğmuş, Dr. Emine Keskiner ve Yeşim Yardımcı uzmanlık alanlarına yönelik sunumlar yaptı. 
 

Editör: Mehmet Çalışkan