Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış ve selamlama konuşmasını Bakırköy Müftüsü Selami Aydın yaptı.

Ardından din görevlilerine hitap eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz şunları kaydetti:

“Dinin bize kazandırdığı değerler aslında bizim medeniyet ve kültür değerlerimizi de oluştururlar. Mesela bizim en önemli simgelerimizden birisi bayrağımızdır. Bizim milli simgemizdir. Bayrağın simge olan tarafları dini kültürümüzden beslenmekte ve dini alt yapıyla gelişmektedir. Bayrağımızdaki hilal ve yıldız kelime-i tevhidin özü ve özetidir. Hilal kelimesi, Allah kelimesiyle aynı harflerden oluşmaktadır. Hatta “lale” kelimesinde de aynı harfler vardır. O yüzden süslemede Allah lafzını “lale” olarak sembolize ederiz. Bayrağımıza Allah adını, hilal remziyle sembolize ederiz. Maksadımız ve amacımız, kelime-i tevhidin Allah lafzıyla ifade edilmesidir. Beş köşeli yıldızımız, Muhammed adının Arapça yazılışı ve sembolüdür. Dolayısıyla hilal ve yıldız dini menşeiden kaynaklanmış, sembol olmuş âlemlerdir.

Kur’an’ın “şeair” dediği bu tür sembollerin aslında bizim duygularımızı harekete geçiren, bizi motive eden özelliği vardır. “Şeair” kelimesi; şiir, şuur kelimeleriyle aynı kökten yani şiar kökündendir. O da hissetmek demektir. Şiir, hissetmek demektir. Şiir dediğimiz o kafiyeli deyişler eğer duyguları harekete geçiriyor, okuyana ve dinleyene bir takım hisler veriyorsa o zaman şiirdir. Duyguları harekete geçirmiyorsa o şiir değil, olsa olsa manzumedir.”   

Millet olabilmek için din bilgisinin duyguyla ve amelle buluşması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz şöyle devam etti:

“Bir milleti millet yapan değerler din duygusu, tarih ve dil bilgisi, nesil yetiştirme endişesi, bayrak ve vatan sevgisidir”

“Milli sembollerimizin dini motiflerden alınmış olması, onlara baktığımızda zaman tünelinde geriye giderek bayrakta kelime-i tevhidi görebilmek ve kelime-i tevhid uğruna feda-i can edecek bir konuma gelebilmektir. Dini motifler taşıyan bu milli değerlerimiz, zaman içerisinde oluşmuş ve milletin içerisine düşmüştür. Millet olabilmemiz için din bilgisi, duyguyla ve amelle buluşmalıdır. Bir milleti millet yapan değerler din duygusu, dün yani tarih ve dil bilgisi, yarın kaygısı yani nesil yetiştirme endişesi, bayrak ve vatan sevgisidir.”

Bakırköy Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ve Bakırköy Müftülüğü bünyesinde görev yapan imam hatip, Kur’an kursu öğreticisi ve müezzin kayyımlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan