Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılışında konuşan Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, “Burada her hafta gelip, sakinlerimizle ilgilenen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

“Darülaceze’nin insanın kendisinin farkında olmayı sağlayan önemli bir kurum” olduğunu belirterek sözlerine başlayan İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Bu kuruma geldiğimiz zaman kendimizi ve hayatı okuyor, sorumluluklarımızın, sahip olduğumuz nimetlerin ve değerlerin farkında oluyoruz.  Çünkü insanoğlu bu tür ortamlarda hem kendisinin sahip olduğu nimetleri fark ederek ne kadar çok şükre vesile bir halinin bulunduğunu, hem de ne kadar çok şey paylaşması gerektiğini fark ediyor. Siz buradaki hizmetlerinizle bir taraftan gönüllere dokunurken, bir taraftan da gönül dünyanızı daha da zenginleştiriyorsunuz. İnsana ve hayata dair çok yüksek duygular elde ediyorsunuz. Gönül dünyanızda merhamete, şefkate, paylaşmaya ve insanların gönüllerine girmenin ne olduğuna dair yüksek bir tecrübe elde ediyorsunuz. Bizlere bu kurumda bu hizmetleri yapma imkânı verdiği için Darüleceze Kurumu’na ve değerli başkanına teşekkür ediyorum.” dedi.  

DİB’in son yıllarda cami merkezli hizmet yerine insan merkezli hizmete yöneldiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: 

“Son 15 yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımız kendi ürettiği projelerle, imzaladığı protokollerle çok farklı alanlarda güzel hizmetler gerçekleştirmeye başladı. 1924’te kurulan Diyanet İşleri Başkanlığımızda din hizmeti daha çok cami merkezli olarak görülmüşken, artık insan merkezli bir hizmet olarak görülmeye başlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı insanın olduğu her yerde; engelli, engelsiz, çocuk, kadın, yaşlı kim olursa olsun herkese ulaşma derdindedir. Şu anda dört büyük bakanlıkla protokol imzalamış durumda. Adalet Bakanlığı’yla Ceza ve Tevkif Evlerinde; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı imzaladığı protokol ile Sevgi Evleri, Huzurevleri, Yaşlı evlerinin yanı sıra engelliler, şehit ve gazi yakınlarına hizmet vermektedir. ADRB’lerde de bu protokol kapsamında hizmetler gerçekleştiriyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle KYK yurtlarındaki gençlerimize Manevi Rehberlik ve Danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Sağlık Bakanlığı ile imzaladığımız protokol ile hastanelerde Manevi Rehberlik ve Destek hizmetleri veriyoruz. Yine Türkiye’nin büyük kurumları Yeşilay, Kızılay ve AFAD’la imzaladığımız protokollerle alkol bağımlığından tutun da afet zamanlarındaki hizmetlere varıncaya kadar hizmet veriyoruz. Bu hizmetlerimizle hem DİB’in hem TDV’nin hizmetlerinin artık daha görünür ve yaygınlaşmış olduğunu görüyoruz ki, 110 ülkede şubelerimiz, temsilcilerimiz, müşavirlerimiz, ataşelerimiz, din görevlilerimiz gerçekten yüzümüzü ağartan güzel hizmetler yapıyorlar. Bir de tabi ki, dinin güler yüzünü, şefkatli tarafını insanlara ve insanlığa sunmuş oluyorlar. Bu hem hizmet sunulan insanlar için ayrı bir önem arz ediyor, hem de sizler ve bizler için ayrı bir anlam ve önem arz ediyor.”

Program Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdülhakim Beki’nin sunumuyla tamamlandı.  

Darülaceze’nin Okmeydanı’ndaki merkezinde gerçekleştirilen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdulhakim Beki ile Darülaceze’de görev alan din gönüllüleri katıldı. 

Editör: Mehmet Çalışkan