Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Erzincan’da din görevlilerine hitaben yaptığı, “Sigara haramdır, bunu milletimize anlatmalıyız.” çağrısı, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Diyanet teşkilatında da karşılık buldu.

Çorum İl Müftülüğü sigarayla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için Valilik, sivil toplum kuruluşları ve din görevlileri ile birlikte harekete geçti.

Bu kapsamda Çorum İl Müftülüğü ile Yeşilay Çorum Şubesi iş birliğinde “Sigaranın Zararları ve Dini Hükümleri” konulu panel düzenlendi.

Panelde sigaranın dini boyutunu anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, bir Müslüman’ın pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesinin caiz olmadığını söyledi.

"Bir Müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir”

Din İşleri Yüksek Kurulunun sigara konusunda yaptığı çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur: “Günümüzde birçok âlim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşünde. Dolayısıyla bir Müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.” dedi.

Son yıllarda yapılan birçok araştırmanın sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisi olduğunu bilimsel olarak ortaya çıkardığını ifade eden Okur, şöyle devam etti:

“Bazıları ölümcül olmak üzere çok sayıda hastalığın sebebi olması itibarıyla sigaranın mübah görülmesi düşünülemez. Bazı âlimler, sigaranın tahrimen harama yakın mekruh olduğunu söylemiştir. Sigara meselesi sübutu ve delaleti kati olan bir nas aracılığıyla, bahusus Kur’an'da yasaklanmamış bitki kökenli bir gıda maddesinin hükmünün tespit edilmesi meselesi değil, insan bedenine ve sağlığına ciddi ölçüde zarar veren bir maddenin kullanılmasının hükmünün tespiti meselesidir. Sigaranın mübah olduğu ile alakalı fıkıh ve fetva kitaplarında monografik çalışmalarda geçen argümanlar artık önemli ölçüde geçerliliğini kaybetmiştir. Tütün içmenin mübah olduğunu ifrat derecesinde savunan Abdülgani Nablusi dahi, akla ve bedene zarar veren maddelerin tüketilmesinin Bakara sûresinin 195. ayet-i kerimesi kapsamında haram kılındığını ifade etmiştir. Sigaranın ise akla ve bedene bir zararı olmadığı için meskûtun anh olduğunu savunmuştur.  Mübah olan yiyeceklerin fazla tüketilerek beden sağlığına zarar verilmesi, kişinin kendini yaralaması mesabesinde görülüp haram kılındığına göre, sigara gibi beden sağlığına maksimum düzeyde zarar veren bir maddenin tüketiminin haram olduğuna tereddüt edilmemesi gerekir. Sigara içmenin insan sağlığına verdiği zarar neticesiyle haram kılınması halinde tereyağı, yumurta vb. yiyeceklerin de haram kılınması gerektiğini söylemek isabetli değildir. Bu iki mesele arasında bariz farklılıklar mevcuttur. Öte yandan tüketilmesi sağlığına zarar veren bir kişi için, mübah da olsa o maddeyi tüketmenin helal olmayacağı açıktır. Kur’an'da yasaklanmadığı için sigaraya haram denemeyeceği söylenirse eroin, bali vb. maddelerin kullanılması içinde haram dememek gerekir. Bunların zararı kısa vadede görüldüğü için kimse bu görüşü müdafaa etmiyor. Ancak bağımlılık derecesinde sigara içmenin insan sağlığına verdiği zararı inkâr etmek ve görmezden gelmek bugün için mümkün görünmemektedir.”

Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, sözlerini din görevlilerine yaptığı şu çağrı ile sonlandırdı:

“Özellikle sigara kullanmaması gereken din görevlilerinin topluma örnek bir rol model olduklarını unutmamalarını, kullanıyorlarsa bir an evvel bırakmalarını tavsiye ederken şunu da hatırlatmak isterim ki zamane âlimlerinden Şeyhülislam Es'ad Efendi’nin bir fetvasında sigara içmenin vaziyeti anlatılarak tütün kullanan din görevlilerinin görevden dahi azledilebileceği fetvası yer almıştır.

Özetle diyoruz ki Rabbimizin emanetine sahip çıkalım, sigaradan uzak duralım. Başta camiamız mensupları olmak üzere sigara içenleri uygun bir üslupla uyaralım."

Panelde Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Özlem Erçen Diken sigaranın tıbbı zararlarını, Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder ise Yeşilay’ın faaliyetlerini anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Erçen Diken ve Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder'in konuşmacı olarak katıldığı panele Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Müftü Vekili Abdullah Pamuklu, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Halk Sağlığı Başkanı Ahmet Barış, il müftü yardımcıları, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan