Adilcevaz Göldüzü köyünde Kardaş, Altunbaş ve Erçetin ailelerinin fertleri arasında ölümle sonuçlanan kavga sonrasında oluşan husumet, Vali Oktay Çağatay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İbrahim Güven, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, Adilcevaz Kaymakamı İsmail Demir, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy ve kanaat önderlerinin araya girmesiyle sona erdi.

Göldüzü köyünde ailelerin barışması dolayısıyla düzenlenen "barış töreni" Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Vali Çağatay, "Bundan yaklaşık iki buçuk sene önce, bu köyde, ne Cenab-ı Hakk'ın hoş gördüğü ne de devletimizin kabul ettiği ne yazık ki acı olaylar yaşanmıştı. Çok şükür bu hayırlı ve huzurlu günde hepimiz burada toplandık ve bu güzel güne şahitlik ediyoruz. O günden sonra ben biliyorum ki Bitlis'ten, Adilcevaz'dan, Patnos'tan, Ağrı'dan, Adana'dan saydığım sayamadığım birçok yerden büyüğümüz, arkadaşımız, kardeşimiz, sivil, amir, memur, siyasetçi herkes barış temin edilsin, bu acılar dinsin diye araya girmeye çalıştı. Şükür üç aile de anlayış ve nezaket göstererek hep beraber bir araya geldik. Ben bu süreçte rahmeti rahmana kavuşanlara Cenab-ı Hakk'tan rahmet diliyorum. Barışta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir daha bu acıların yaşanmamasını umut ediyorum." dedi.

- Bizi birleştiren ve bütünleştiren din kardeşliğidir

İslam'ın barış ve kardeşlik dini olduğunu dile getiren İl Müftüsü Geylani ise "Elhamdülillah ailelerimiz tokalaştılar, musafahalaştılar, kırgınlık, dargınlık ortadan kalktı. Bu barışı sağlamak için çok çaba sarf edip vefat eden de var. Allah onların mekanını cennet eylesin inşallah. Allah bu barışa katkı sunanlardan razı olsun. Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz, inananlara şöyle sesleniyor; 'Müminler ancak kardeştir.' Hepimiz kardeşiz. Bizi birleştiren, kenetleştiren, bütünleştiren din kardeşliğidir. O halde kardeşlerinize merhametli olun. Kardeşleriniz arasında bir sıkıntı varsa, o problemi sulh ile bitirin." diye konuştu.

"Bir Müslümanın, diğer bir Müslümana üç günden fazla küs ve dargın kalması caiz değildir." hadis-i şerifini hatırlatan Müftü Geylani, "Hamdolsun böyle bir dine iman ettik, böyle bir peygamberin ümmetiyiz. Allah içimizdeki o kini, husumeti, nefsi, kibri, gururu çıkardı. Şefkat, merhamet, İslami anlayış, İslami kardeşlik, İslami muhabbet kalbimize ve gönlümüze yerleşti. İslam öyle bir dindir ki bu dinle ne kadar iftihar etsek azdır. Peygamber Efendimiz, 'Komşusu açken, tok yatan benim ümmetimden değildir." buyuruyor. İşte biz böyle bir peygamberin ümmetiyiz. Komşumuzun sıkıntısı varsa, acısı, ıstırabı varsa, o acı ve sıkıntı bizimdir. Bu acıları paylaşmak üzere burada toplandık." diye konuştu.

Program yapılan duanın ardından ikramlarla sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan