Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü münasebetiyle “Yanık Camii Şehitleri” için anma programı düzenlendi.

Yanık Camii Anıtı önünde düzenlenen programda İl Müftülüğü din görevlileri tarafından Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Şehitler için dua eden İl Müftüsü Dr. Hayri Erenay, program sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Kars ve çevresi Ruslar tarafından 18 Kasım 1877 tarihinde işgal edildi. Bu işgal ile birlikte Kars ve çevresi tam 40 yıl Rusların işgali altında kaldı. Bölgede yaşayan Ermeniler ile iş birliği yapan Rus kuvvetleri, zulmün şiddetini çift taraflı artırdı. Ermeniler camileri, türbeleri ve tarihi mekanları tahrip ettiler. Müslüman halka katliam uygulayarak genç yaşlı demeden Müslüman Türklere işkence uyguladılar. Rus ve Ermeni birlikleri, Ardahan’ın maarif ehlinden yaklaşık 370 kişiyi camiye toplayıp kapıları kapatmışlar. Vatandaşlarımızı acımasızca öldürmek için caminin dört bir yanına ot balyaları yerleştirmişler. Genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden camiyi ateşe vererek yüzlerce kardeşimizi diri diri yakarak şehit etmişlerdir." 

- Ardahan dinine bağlı, vatanını seven bir şehirdir

Ardahan'ın gazi bir şehir olduğunu belirten Müftü Erenay, "Ardahan en fazla bedel ödeyen, işgal altında kalan şehirlerimizden birisidir. Ardahan 40 yıl bedel ödemiş, işkence görmüş hatta canice camilere toplanarak diri diri yakılmışlardır. Ardahan dinine bağlı, vatanını seven bir şehirdir. Türk olmanın, Müslüman olmanın ne demek olduğunu en iyi gösteren şehirlerimizdendir. Türk ne olursa olsun vatanına sahip çıkar. İşkencelere rağmen memleketini terk etmez. 'Ya İstiklal Ya Ölüm' şiarıyla şehadete seve seve yürümüştür. Bu vesileyle bir kez daha Yanık Camii'nde acımasızca şehit edilen kardeşlerimize Cenabıallah'tan rahmet diliyorum. Allah vatanımıza ve bizlere böyle acıları bir daha yaşatmasın." duasında bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan