Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program “Peygamberimiz ve Gençlik” temalı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Programın açılışında konuşan Vali Aydın Baruş: “Sevgili Peygamberimizi salat ve selamla anıyoruz. Hz. Muhammed (s.a.s.) tüm insanlık için bir haberci, müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilmiştir. Peygamberimizin hayatı ve insanlığa aktardığı ilkeler ve hayat prensipleri, sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için bir rehber niteliğindedir. Peygamber Efendimizin Kur’an-ı Kerim rehberliğinde bizlere aktardığı değerlere en fazla sahip çıkan ve onun değerlerini dünya üzerinde yaşatmak için canını ortaya koyan büyük milletimiz olmuştur. Milletimizin tarih boyunca kurduğu medeniyetlerde, Peygamber Efendimizin Kur’an’ın rehberliğinde ortaya koyduğu ödevleri kendisine temel unsurlar olarak alıp çocukların ve gençlerin hamurunu yoğurmuş ve tüm dünyaya hak ve adaleti götürmenin mücadelesini vermiştir. Milletimiz onun en güzel isimlerini çocuklarının isminde yaşatmıştır. Bu Peygambere verilen değerin ne kadar büyük olduğunu ifade etmektedir. Yüzyıllar boyunca okutulan mevlitlerimizde Sevgili Peygamberimize salatüselam getirdik. Süleyman Çelebi onun üzerine naat-ı şerif yazdı. Ve biz önemli olaylarda Mevlid-i Şerif okuyarak Sevgili Peygamberimizi her zaman şükranla ve rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen ise şunları söyledi:

“Onun hayatı, sünneti ve hadis-i şerifleri Kur’an’ın yanlış anlaşılmasının önünde bir engeldir. Peygamberimize Rabbimiz ne dediyse o, odur. Hz. Muhammed (s.a.s.) sıradan birisi değildir. Kâinatın yaratıcısı, Ahzab suresi 40. ayetinde onun için ‘Allah’ın elçisi, Peygamberlerin sonuncusudur.’ buyuruyor. Sebe suresinin 28. ayetinde ise  ‘Biz seni başka değil ancak müjdeleyici, uyarıcı olarak bütün âlemlere, bütün insanlara rahmet olarak gönderdik.' buyuruyor. Sevgili Peygamberimiz, ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.’ buyuruyor.  Bizi biz yapan değerlerimizin temelinde, özünde ne kadar kavram varsa onunla içi doldu. Her şeyden önemlisi insan onunla kemal buldu. Hayatı yaşanır yapan sevgi, saygı, merhamet, diğerkâmlık, paylaşma gibi insani değerler, fert ve toplum hayatında yerini aldı. Asırlardır bu toprakları vatan yapmışsak, birlikte ve ahenk içerisinde yaşamışsak, seferlerde zafere ulaşmışsak bunların temelinde şüphesiz onun bıraktığı hayat ölçüleri vardır. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde ve özellikle İslam coğrafyasında cereyan eden ve yüreğimizi acıtan olaylar, Sevgili Peygamberimizin bizlere öğrettiği ölçülerden ne kadar uzak kaldığımızı göstermektedir.”

İl Müftüsü Çimen'in konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınları Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt'un konferansı başladı.

Gençliğin önemine dikkat çeken Kurt şöyle devam etti:

“Efendimizi andığımız bu hafta gençliği, gençliğin önemini, bizlere örnek olacak gençleri konuşacağız. Doğumunu kutladığımız Efendimiz bize gençliğin özel bir nimet olduğunu belirterek ortaya koyar. Hayatımızın her evresi ve dönemi ayrı bir kıymete ve değere haizdir. Ama hiç şüphesiz ki insanlık için en özel ve kıymetli dönem gençlik dönemi. Dünyanın da ahiretin de kazanıldığı, kazanılabileceği önemli bir dönem insan için gençlik dönemi. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) insanoğlunun hesap anında ömrünün genelinden, bütününden hesaba çekilmesinin dışında özellikle ‘Gençlik dönemini nerede nasıl değerlendirdin?’ sualine muhatap olacağını bize bildirerek gençliğin önemini dikkatimize sunmuştur. Gençken kul olabilmek, gençken teslim olabilmek, gençken ibadet etmek, kaim olmak, iyilikte ve güzellikte başlı başına bir değerdir.”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında düzenlenen programa Malatya Valisi Aydın Baruş, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Jandarma Komutanı Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program “Peygamber Efendimiz ve Gençlik” konulu kompozisyon yarışması ve “Kırk Hadis” yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.



 

Editör: Mehmet Çalışkan