“Ölçüyü tam yapın. Eksik verenlerden olmayın. Doğru terazi ile tartın. İnsanların mallarını ve haklarını eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.” (Şuarâ, 26/181-183)

Eyke halkı da peygamberlerini yalanlayan kavimlerdendi. Hz. Şuayb (as), “Allah’a (cc) karşı gelmekten sakının” diyerek onları imana davet etti. Sonra da onlara, ölçüde ve tartıda dürüst olmalarını, doğru terazi ile tartmalarını, insanların hakkı olan şeyleri eksiltmemelerini ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmamalarını öğütledi. Onlar da onun sadece bir insan olduğunu ve yalancı olduğunu iddia ettiler. Sonunda Allah’ın (cc) can yakıcı azabı onları yakalayıverdi.

Hayatın her alanında olduğu gibi ölçüde ve tartıda da dürüst ve adaletli olmak gerekir. Kul hakkını gözetmek insanın temel görevlerindendir. Haksız kazanç ve bozgunculuk, toplumsal huzuru tehdit eden en önemli etkenlerdendir.

Eyke: Sık ormanlık; Eyke Halkı: Hz. Şuayb’ın peygamber olarak gönderildiği, tarihte Kızıl Deniz sahilinde yaşamış bir kavim.

Kıstâs: Ölçü, terazi.

Editör: Mehmet Çalışkan