Kitap Söyleşilerin ilki Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Ali Karakaş’ın Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “Buhârî Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adlı kitabının kritikleri yapılarak başlandı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “Buhârî Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adlı kitabının hadis oksidentalizmi çalışmalarına katkısı ve Sezgin’in hadis alanındaki etkileri ile ilgili doktora çalışması yapmış tek akademisyen olduğunu söyleyen Karakaş, 60 yılı aşkın bir süre İslam Bilim Tarihi alanında çalışma yapan Fuat Sezgin’in hayatı, eserleri ve kendisi ile yapmış olduğu görüşmelerini paylaştığı söyleşide; İslam Bilim Tarihinin neden bilinmesi gerektiğinin ve gençlere bu örnek şahsiyetin tanıtılmasının öneminden bahsetti.

Karakaş, Ömrünü İslam Bilim Tarihi araştırmalarına adayan Sezgin, 6 ay gibi kısa bir sürede Arapçayı, hocasının “Her yıl bir dil öğren.” tavsiyesi üzerine ise 27 yılda 27 dil öğrenmiştir. Yetmişli yaşlarına kadar günde 18 saat çalışan Sezgin “Bize ne tavsiye edersiniz? Sorusuna gençlere bir tavsiye niteliğinde olan şu cevabı vermiştir: “Zahid ve kanaatkâr olun. Dünya nimetlerine aşırı derecede kapılmayın. Sabr-ı cemil denilen güzel ahlaka sahip olun. Her türlü söz ve davranışlarınızda Allah korkusu ile hareket edin. Daha çok okuyun. Okurken aklınız başka yerlerde olmasın.”

Karakaş sözlerine Fuat Sezgin’in şu ifadeleri ile son verdi:

“ Benim mensubu olduğum bir ilim, kültür ve medeniyet dünyası var. Bizler köksüz ve sahipsiz değiliz. Çok derinlere inen sağlam bir medeniyete beşiklik etmişiz. Fakat yüzyıllardır bu medeniyetin görmezden gelindiğini hakkının yenildiğini, tahkir edilip, bütün yaptıklarının da elinden alındığını ve ona zulm edildiğini gördüm. İslam medeniyetinin bu göz kamaştıran birikimini ve dünya bilimine yaptığı büyük katkıları, bunun farkında olmayan dünyaya tanıtmayı gaye ittihaz ettim. Bu gayretimin bir kısmı sadece bilim dünyasına hizmet ama diğer çok mühim bir gayesi ise koskoca bir İslam aleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatarak, kaybettiklerini iade etmek içindir.”

Editör: Mehmet Çalışkan