Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2018 yılı Hac organizasyonunda görev yapacak kafile başkanları için Kızılcahamam’da düzenlenen “Kafile Başkanları Bilgilendirme Toplantısına” katıldı.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen toplantıda kafile başkanlarına hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hac ibadetinin önemine değindi; “Hac ibadeti sayısız hikmetleri ve güzellikleri içinde barındıran mübarek bir yolculuktur. Bu kutsal yolculukta amaca ulaşabilmek, manevi dünyamıza yeni ufuklar katabilmek, hayatımızdaki güzellikleri çoğaltabilmek, için zihnen, fikren, kalben hazır olmak gerekmektedir.” dedi.

Hacı adaylarının ibadetlerini eksiksiz yapabilmeleri açısından kafile başkalarına büyük bir görev düştüğünü belirten Başkan Erbaş, “Kafile başkanı, organizasyonu idare eden bir lider, İslam’ı anlatan bir tebliğci, Allah’ın misafirlerine hizmet eden bir gönül eridir.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Hac, Müminin İç Dünyasına Yaptığı Muhasebe Ekseninde Bir Yolculuktur”

Haccı anlama açısından bu ibadetin birbirini tamamlayan üç boyutu olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayacağız. Bunlardan birincisi bireysel boyuttur. Hac yolcusunun ya da hacı adayının bizzat kendisiyle, kalbiyle ilgili yönüdür. Müminin iç dünyasına doğru yaptığı muhasebe, nedamet, tövbe, azim ve kararlılık ekseninde bir yolculuktur. Kendiyle, kalbiyle, nefsiyle, hayatıyla yüzleşmesini sağlamalıyız.

“Hac, Kardeşlik, Dayanışma, Paylaşma Gibi Değerlerin Tahkim Edildiği Bir Yolculuktur”

İkinci boyut onların sosyal olarak yapmaları gereken hususlar, kardeşlik, dayanışma, paylaşma, hoşgörü, sabır gibi değerlerin ve güzel ahlakın hac münasebetiyle tahkim edilmesidir…

Bizler biliyoruz ki, İslam güzel ahlaktır. Mümin elinden ve dilinden emin olunan kimsedir. Kendisi için istediğini başkası içinde istemeli, kendisi için arzu etmediğini başkası içinde arzu etmemelidir. Müminler bir tarağın dişleri gibi yan yana ve bir binanın tuğlaları gibi omuz omuza olmak zorundadır.

“Hac, Büyük İman Ailesinin Bütün Fertlerinin Bir Araya Geldiği Mahşeri Buluşmadır”

Üçüncüsü ise evrensel boyuttur. Hac adeta ümmetin her yıl iman ve tevhid ekseninde buluştuğu, kardeşlik kongresidir. Hac evrensel bir şuurun yaşanmasıdır. Büyük iman ailesinin bütün fertlerinin bir araya geldiği mahşeri buluşmadır. Fikir ve şuur boyutunda haccı tam manasıyla anlayabilmek için bu üç boyutu birbirinden ayırmamak gerekir; bireysel boyut, sosyal boyut ve evrensel boyut.

“İrşad ve Tebliğde Nebevi Metodun Bütün İnceliklerine Riayet Etmeliyiz”

Kafile başkanının hacı adaylarına güven vermesinin oldukça önemli olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Bu tanışıklık ve güven bir gönül bağının kurulmasına vesile olacak, hacı adayını irşada hazır hale getirecek ve muhtemel zorlukların daha kolay aşılmasına vesile olacaktır. İrşat ve tebliğde hikmet, güzel söz, nezaket, sabır, anlayış gibi nebevi metodun bütün inceliklerine ve ilkelerine riayet etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Hep beraber Allah’ın misafirlerinin hem kalbini hem aklını doyurmak için çalışacağız” diyen Başkan Erbaş, “Her “Lebbeyk! Allahümme Lebbeyk…” nidasıyla dudaklarda Allah’a teslimiyetin yankısı, gözlerde O’na layık bir kul olabilmenin pırıltıları olacak. Her hacımızın arınmış, temizlenmiş, şuurlanmış ve bilinç tazelemiş olarak yeni bir hayata başlama azmi ile dönmesi için gayret edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Her Kafilede Bir Kadın İrşat Görevlisi Bulunacak”

Erbaş, her kafilede bir kadın irşat görevlisinin bulunacağını ve kadınlara yönelik irşat programları yürütüleceğini kaydetti.

Hacda görev yapanların asıl sevabı Allah’ın misafirlerine hizmet etmekten kazanacaklarını belirten Başkan Erbaş konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Hac yolcusu, Hak yolcusudur. Rahmanın misafirleri olduğumuzu ve Rahman’ın misafirlerine hizmetle yükümlü olduğumuzu asla unutmayalım.”

Editör: Mehmet Çalışkan