Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Dicle Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İslam medeniyetinde tefsir, hadis, fıkıh gibi dini ilimlerle, matematik, fizik gibi bilimler arasında kalın duvarlar olmadığını ifade ederek, tarihte her iki alanda da önemli çalışmalar yapmış ve insanlığa hizmet eden önemli şahsiyetlerden örnekler verdi.

İlmin önemine değinen Başkan Erbaş, “Kur'an'ın ilk inen ayetleri, öğrenmenin, öğretmenin ne kadar önemli olduğundan bahsediyor. Bizim medeniyetimiz ilme sarıldığı asırlarda hep yükselmiş, ilimden uzaklaştığı asırlarda gerilemiştir. Sizden de ilme sarılmanızı bekliyoruz” dedi.

Başkan Erbaş, öğrencilere alanlarının yanı sıra farklı alanlarda da okumalar yapmalarını tavsiye ederek, “Kendimizi en güzel bir şekilde yetiştirelim. Çok yönlü olmamız lazım. Bunun zamanı da şimdi, okul yıllarıdır” diye konuştu.

Rabbine itaat ve teslimiyetin, Müslümanın düşünce ve ahlakının önemli boyutlarından birisi olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, “Müslüman Allah'ın emirlerini yerine getirmeye, yasaklarından uzak olmaya ve onları ortadan kaldırmaya söz veren insan demektir” ifadelerini kullandı.

“İbadette amaç, Allah’ın rızasını kazanmaktır”

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin bir hadisinde “Müslüman elinden ve dilinden emin olunan kimsedir” buyurduğunu anımsatarak, kişinin kendisini değerlendirerek, çevresinin, arkadaşlarının ve kardeşlerinin kendisinin elinden ve dilinden emin olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Erbaş, ibadetlerin insanı kötülüklerden uzak tutacağını belirterek, “İbadetler, iyi insan olmayı, daha iyi Müslüman olmayı sağlayan vasıtalardır. İbadette amaç, Allah’ın rızasını kazanmak ve şükreden bir kul olmak, iyi bir insan olmaktır” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” buyurduğunu belirterek, “Bilginin peşinde koşan insanlar olarak bizler, insanların en hayırlısının insanlara faydalı olan insanlar olduğunu bilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’i doğru okumasını bile bilmeyenlerin televizyonlar, radyolar kurarak insanların dini duygularını istismar ettiğini kaydetti.   

“İslam medeniyeti sevgi medeniyetidir”

İslam medeniyetinin sevgi medeniyeti olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Birbirimizi sevelim, düşüncelerimiz farklı olsa da düşüncelerimize saygı gösterelim. Hazreti Peygamber, Veda Hutbesi'nde ölçüyü koymuş; “Ey insanlar, hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem de topraktandır. Beyazın siyaha, siyahın beyaza, Arab'ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap'a bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvadadır.” Ne dilin, ne rengin, ne ırkın hiçbirisinin üstünlük gerekçesi olmadığı bizim medeniyetimizin temelinde var. İşte bunları zenginlik olarak görelim ve birbirimizi sevelim.”

Programa, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan