Ülkemizde farklı zaman aralıklarında engelli bireylere yönelik araştırmalar yapılmış olmasına rağmen işitme engelli bireylerin nüfusu hakkında sağlıklı istatistiki veriler bulunmamaktadır. Orta ve ileri düzeyde işitme kaybı yaşayan, altı yüz bin ile dokuz yüz bin arasında işitme engelli vatandaşımızın olduğu tahmin edilmektedir.

Çeşitli kurum ve kuruluşların işitme engelli bireylere yönelik işaret diliyle materyal çalışmalarına Diyanet İşleri Başkanlığı da 2012 yılında hazırlıklarına başladığı Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü ile dâhil olmuştur. Bu sözlük ile alanında öncü bir rol üstlenmiştir.

Ayrıca 2014 ve 2015 yıllarında 81 ilden Kur’an kursu öğreticileri ve din görevlilerine verilen işaret dili eğitimleri ile ülke genelinde farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkek işitme engelliler için camiler ve Kur’an kurslarında resmi olarak yaygın din eğitimi faaliyetleri başlamıştır.

Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunmanın mahreç ve ses temelli olması, işitme engelliler tarafından okunamayacağı anlamına gelmemektedir. Her ne kadar seslerin yapılarını, mahreçlerini ve bazı inceliklerini ortaya koyamasalar da alacakları eğitim sayesinde parmak alfabesi aracılığı ile harfler bir araya getirilerek ayetler okunabilmekte, takibi ve değerlendirmesi kolaylıkla yapılabilmektedir.

Türkçe metinleri okuma-yazma konusunda güçlüklerle karşılaşıyor olmalarından dolayı Kur’an-ı Kerim okumasını öğrenmeleri, dua ve sureleri ezberlemeleri neredeyse imkânsız olarak görülen işitme engelli bireyler, işaret dili öğrenen Kur’an kursu öğreticileri ve din görevlilerinin yardımıyla zannedildiğinin aksine hızlı bir şekilde Kur’an-ı Kerim okumaya başlamışlardır.

Çok sayıda örneğin bulunduğu bir Elif-Bâ cüzünün, işitme engelli bireylerin Kur’an-ı Kerim öğretimi için büyük önem taşıyacağı şeklindeki görüşler ve işitme engelli bireylerden gelen yoğun talepler, böyle bir çalışmanın yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla işitme engelli bireyler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ile akademisyenlerden oluşan bir komisyon kurularak hazırlıklara başlanmıştır. Bu sürecin sonunda İşitme Engellilere Özel Elif-Bâ isimli çalışmamızın Harfler ve Kelimeler kitabı tamamlanmıştır.

İşitme Engellilere Özel Elif-Ba 1 Kitabını
PDF Olarak İndirmek İçin TIKLAYINIZ>>>

İşitme Engellilere Özel Elif-Ba 2 Kitabını
PDF Olarak İndirmek İçin TIKLAYINIZ>>>

Editör: Mehmet Çalışkan