Bingöl İl Müftülüğü, 2019 yılında Bingöl’den hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına yönelik uygulamalı eğitim düzenledi.

Seminerin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Muharrem Genç, Diyanet İşleri Başkanlığının 2019 yılı hac kuraları neticesinde Bingöl'de 334 kişinin hacca gitmeye hak kazandığını dile getirdi.

Müftü Genç, hacı adaylarına hitaben yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Yaklaşık bir buçuk milyon insanın içerisinden yapılan kura sonucunda Bingöl'de 334 kardeşimiz hacca gitmeyi hak etmiştir. Bu önemli bir lütuftur. Çünkü herkesin sıra beklediği bu dönemde kuramızın çıkması, bizim için önemli bir hadisedir. İçimizden bazıları bu kuraya yetişememiş, vefat etmiştir. Cenab-ı Allah onlara rahmet eylesin. Mukaddes topraklarda Mekke ve Medine'de hac yapmak isteyen, Efendimizi ziyaret etmek isteyen kardeşlerimizin kotası belli, binde bir. Yani bir milyar 700 milyon Müslümanın içinde sadece bir milyon 700 bininin hacca gitme imkânı var."

Haccın önemli bir ibadet olduğuna dikkati çeken İl Müftüsü Genç şöyle devam etti:

"Biz oraya gezmeye gitmiyoruz. Sıkıntılarımız olacak, bazen yemeklerimiz damak tadımıza uygun olmayacak. Kaldığımız otelde bazen arıza olabilir.  Servisimiz bazen arıza verebilir. Dolayısıyla, biz o ruha göre kendimizi hazırlayacağız. Hac bir meşakkattir. Zor bir ibadettir. Hac, sıkıntı içinde sabır gerektiren bir ibadettir. Farzlarından sonra haccın en büyük sevabı orada birbirine yardımcı olmaktır. Yaşlılarımıza, hanım kardeşlerimize öncelik vereceğiz. Gençlerimiz kafiledekilere yardımcı olacaklar. Demek ki hac büyük bir ibadettir.  Çok büyük sebebi vardır. İslam'ın ana temel esaslarından biridir.”

İl Müftüsü Genç'in konuşmanın ardından Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Emre Sarıçayır ve din görevlileri tarafından hacı adaylarına; ihram, tavaf, hac farizası esasında uyulması gereken kurallar, kılık kıyafet, hacda uyulması gereken konularda uygulamalı olarak eğitim verildi.

Seminer, İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından hacı adaylarına aşılarının yapılmasıyla sona erdi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve iki gün süren seminere İl Müftüsü Muharrem Genç, ilçe müftüleri, şube müdürleri, kafile başkanları, din görevlileri ve hacı adayları katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan