Bayburt İl Müftülüğü “Ailemde Huzur Var” teması ile evli bireylere yönelik konferans düzenledi.

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdussamet Varlı tarafından verilen konferansta, "Eşlerin birbirlerine, çocuklarına, ailelerine karşı sorumlulukları ve boşanma sözleri" ele alındı.

İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını İl Müftüsü Hasan Başoğlu yaptı.

İl Müftüsü Başoğlu, ailede huzur ve güvenin tesisi, sağlıklı bir aile hayatının devamı için nasıl hareket edileceği konularını Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatından öerneklerle anlattı.

Sonrasında “Ailemde Huzur Var” temalı konferansını sunmak üzere kürsüye gelen Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdussamet Varlı ise şunları kaydetti:

“Aile yapısının bozulmasının en büyük nedenlerinden biri, yeni nesillerin İslam’ın aile yapısını ve aile kültürünün köklerini iyi bilmemesidir. Aile, çekirdek aileden ibaret değildir. Her birey gerçek kültürünü, geçmişini ve aile bağlarını öğrenebilmesi için dede ve ninesinin ve onlardan önceki kuşakların kültürel birikimine ihtiyacı vardır. Çünkü nesebî kültür birkaç yılda oluşabilecek bir kültür değildir. Sağlam bir aile yapısının, İslam’ın emir ve yasaklarına riayet edilerek tesis edileceği muhakkaktır. Bizler kökleri sağlam bir aile tesis etmek istiyorsak çocuklarımızı İslam ahlakı üzere yetiştirmeliyiz. Bunu yaparken de nefret ettirerek değil sevdirerek yaptırmaya özen göstermeliyiz. Bizler çocuklarımızı sanal ortamların ve sosyal medyanın eline bırakmamalıyız. Eğer bizler ebeveyn sorumluluğumuzu ihmal eder çocuklarımızla yeteri kadar zaman ayırmazsak bizim bıraktığımız o boşluğu dolduracak art niyetli kişi ve oluşumlara fırsat vermiş oluruz.”

Ailedeki en önemli hususlardan birinin karşılıklı güven olduğunu vurgulayan Varlı, “Eğer eşler ve aile bireyleri arasındaki bu güven kaybolursa o aile hayatının sağlıklı yürümesi düşünülemez. Bir ailede karşılıklı güven söz konusu değilse ebeveynler kendilerini sorgulamalıdır. Müslüman bireyler sanal ortamlarda ve kapalı kapılar ardında yapılan her yanlışın hesabının, Allah tarafından sorulacağı bilincinde olmalıdır. Aile hayatının ve çocuklarımızın birer emanet olduğunu unutursak kısacık dünya hayatı için ahiretimizi feda edecek gaflete düşebiliriz. Allah böyle günahlardan cümlemizi muhafaza etsin.” ifadelerini kullandı.

Dr. Abdussamet Varlı konuşmasını şöyle tamamladı:

“Rabbimiz, 'Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.” buyuruyor. Ailemizi korumanın en önemli hususu, onlara Allah’ın emir ve yasaklarını öğretmek, haram lokma yedirmemek ve kendi öz değerlerimizi onlara aşılamaktır.”

Bayburt Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi'nde düzenlenen konferansa İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr.  Ahmet Özkan, müftülük personeli, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.


 

Editör: Mehmet Çalışkan