Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İlçe Müftüsü Mehmet Tahir Pekim’in açış konuşması ile devam etti.

Ardından Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, "Hz. Peygamber ve Gençlik" konulu konferans verdi.

Gençliğe sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan İl Müftüsü Erhan şunları kaydetti:

“Heyecanlı, enerjik, dinamik, nefsani arzuların ağır bastığı, duyguların kontrol altına zor alındığı, bir dönemde gençlerimize sahip çıkmak, onları koruyup kollamak çok önemlidir. Genç, geleceğini bu çağlarda kazanır. Bu dönemlerde eğitimini alır. Karakterini, kimliğini, kişiliğini bu dönemde kazanır. Allah sevgisini, doğruluğu, haktan yana olmayı, hakikatin peşinden koşmayı, adil olup adaleti aramayı, kurallara uymayı gençlik döneminde öğrenir.”

Konuşmasının devamında, hayat standartlarının gelişmiş olduğu bir zaman diliminde yaşadığımızı belirten Erhan şöyle devam etti:

“Gençlerimiz, ebeveynlerinin göremediği bir hayat standartlarına kavuşmuş durumdalar. Ama aynı gençler büyük bir kuşatılmışlığın içindeler. İnternet vasıtasıyla sosyal medya, sanal dünya gençlerimizi kuşatma altına almış durumda.  Gençlerimiz hemen yanı başındaki kanlı canlı arkadaşı ile değil sanal arkadaşlıkla macera ve sanal mutluluklar peşinde koşuyor. Bunlardan dolayı ilhamı Kur’an’dan, Hz. Muhammed Mustafa’dan (s.a.s.) alarak, onlara, öncü, rehber olarak, ayakları yere basan bir hayatı vadetmeli, ondan öte örnek olarak göstermeliyiz. Zaman zaman sıkılan, bunalan gençlerimize sabırlı olmayı öğretmeliyiz.”

Peygamberimiz (s.a.s.)’in gençlere olan güvenini vurgulayan Erhan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Güvendiği gençlerde hep Resulullah’ın yanındaydı. Hz. Peygamberin Mekke de dini anlattığı ilk eğitim mekânı olan Dârülerkam, 21 yaşındaki bir gencin eviydi. Hz. Ali iman ettiğinde henüz 10 yaşında, Taif’te Hz. Peygamberi taşlardan bedeniyle korumaya çalışan Zeyd Bin Harise daha 15 yaşındaydı. Habeşistan kralının karşısına geçip İslam’ın öğretilerini anlatan Hz. Cafer 17 yaşında bir gençti. Peygamberimiz (s.a.s.) gençlere değer vermiş ve sorumluluk vermiştir.” dedi.    

Öte yandan Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Turgut Erhan gençlere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Dünyadaki milletlerin hedefi iyi yetiştirilmiş gençlerle geleceğini mamur etmektir. Bu nedenle o gençliği yetiştirmek için çocukluktan başlamak gerekir. Çocuklar, Allah tarafından aile içine saçılmış incidirler. Dünya hayatının süsü, Allah’ın lütfu, anne babaların göz nuru, gönül feri aynı zamanda imtihan vesilesidirler. Ana babalar evlatlarına güzel edepten, ahlaktan, terbiyeden daha üstün hiçbir şey veremezler. Çocuklarımız milli ve manevi duygularla yetiştirmek, güzel ahlakı onların hayatlarına aktarabilmek, bu konuda kafa yoran eğitimcilerin, münevverlerin (aydınların) ve en başta da anne babaların en temel görevidir. Onlar büyüyüp şekilleri değişirken, bakış açılarını da büyütüp dış dünyadan gelecek kötü tesirlere karşı kendilerini kollamalarını sağlamamız gerekir. İyiliklere doğru onları yönlendirmek, iç âlemindeki özellikleri ve güzellikleri ortaya çıkarabilmek için çaba ve gayret sarf etmemiz gerekir.”

Editör: Mehmet Çalışkan