Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen Artvin programına Valilik ve Müftülük ziyareti ile başladı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen din görevlileriyle buluştu

Sonrasında din görevlileri ile bir araya gelen Dr. Burhan İşliyen, şunları kaydetti:

“Biz insanlara ulaşacağız. Bizim köyde adam yok! Bizim köyde cemaat yok! Bizim köyde Kur’an kursunda öğrenci yok!’ gibi bahaneler arkasına saklanmayacağız.

Bu millet mümindir, Müslümandır. Bu milleti 15 Temmuz’da gördük. Bölünmeye fırsat vermeyeceğiz. Bir davranışınız dünyayı kurtarmaya, bazen de bir davranışınız dünyayı karartmaya yeterli olur.

Asıl gayeyi ihmal etmeyeceğiz. Senin elinle bir kişinin Allah’la tanışması, İslam’la buluşması, Müslüman olması.

Hz. Peygamber, ‘Kişinin Allah’la tanışması, güneşin üzerimize doğduğu her günden daha hayırlıdır.’ buyuruyor. Sizi seven insan sizi sevmekle kalmıyor, sizi siz yapan değerleri seviyor. Sizin için kıymetli olan değerleri seviyor. Sizin tabi olduğunuz Peygamberi seviyor. Sizin iman ettiğiniz Allah’ı seviyor. Bizim mensubu olduğumuz dini seviyor. Çok şey yapmamıza gerek yok, sevdirmek yetiyor.”

‘Peygamberimiz ve Aile’ konulu konferans verdi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında geldiği Artvin’de ‘Peygamberimiz ve Aile’ konulu konferans verdi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta; ‘Peygamberimizi seviyorum demek yetmez; sözümüz sözüne, hayatımız hayatına, ahlakımız ahlakına benzeyecek ki sevmenin içi boş olmasın.’ ifadesini kullanan Dr. İşliyen şöyle devam etti:

- İyi insan, iyi komşu, iyi eş, iyi anne baba olmadıkça iyi bir mümin olamayız

"Konuşulan hakikatlerin yaşantıya uygulanması çok önemlidir. Marifet konuşmak değil, konuştuğumuzu hayatımıza yansıtmaktır. Salonlar doluyor ama bazen Peygamberimizin ahlakının hayatımızda azaldığını gözlemlemekten büyük üzüntü duyuyoruz. 'Peygamberimizi seviyorum; demek yetmez. Sözümüz sözüne, hayatımız hayatına, ahlakımız ahlakına benzeyecek ki sevmenin içi boş olmasın.

Aile kavramı toplumu bir arada tutan, birbirine kenetleyen çok önemli bir kavramdır. Ben bunun maksatlı yapıldığı kanaatindeyim ama gün geçmiyor ki televizyon kanallarında eşini bıçaklayıp çocuklarının gözünün önünde onu kameraya çeken, evden uzaklaştırma cezası alıp cinnet getirip eşini ve çocuklarını öldürdükten sonra intihar eden benzeri haberlerle karşılaşmayalım.

Aile bu toplumun elindeki en sağlam ve son kalesidir. Her birimiz, arkeolojik kazı yapan arkeoloğun göstermiş olduğu hassasiyetle ailemize ve evlatlarımıza dikkat etmeliyiz. Ailemize zaman ayırıp çocuklarımıza emek vermemiz gerekiyor. Aileyi kaybedersek, bizi bir arada tutan bir neden kalmayacak, Allah korusun! Ailelerimiz, Allah Resulü’nün ailesine benzemeli.

- Dindarlık; nezakettir, güzel ahlaktır, şefkattir, merhamettir ve Peygamber Efendimiz gibi olmaktır

Aile kurarken, ahlak merkezli bir dindarlığın ön plana çıkması gerekiyor. Peygamber Efendimiz, ‘Tercih sebebiniz güzellik ve zenginlik olursa, bunlar sizi yoldan çıkarabilir.’ buyuruyor. Dindarlık; asık suratlılık, şakalaşmamak, güzel ilişki kurmamak, sürekli gözyaşı dökmek, insanlardan kopuk olmak, insanlara karşı kaba olmak, katı olmak değildir. Dindarlık; nezakettir, güzel ahlaktır, şefkattir, merhamettir ve Peygamber Efendimiz gibi olmaktır.”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, konferansını katılımcılara yaptığı her akşam en az 20 dakika aile saati yapılarak kitap okunması ve sohbet edilmesi tavsiyesi ile tamamladı.

Sabah Namazı Buluşması

Artvin İl Müftülüğünce Merkez Camii’nde düzenlenen ‘Sabah Namazı Buluşması’na Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen ile birlikte din görevlileri, öğrenciler ve aileler katıldı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen, sabah namazının ardından cemaate hitap etti.

Editör: Mehmet Çalışkan