‘İslam Birliği (Riyaset) İdare Binası’nın açılış töreni açılışna katılmak için Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bizler, yeryüzünün barış ve huzurunu hedefleyen büyük bir inanç ve medeniyetin temsilcileriyiz. “Kim bir canı öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir” fermanına boyun eğmiş bir dinin mensuplarıyız. “Arab’ın Arap Olmayana Üstünlüğü Yoktur” buyuran bir Peygamberin ümmetiyiz." dedi.

Cumhurbeşkanı Recek Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: "Bu topraklarda İslam’ın neşvünema bulmasına vesile olan Horasan erenleri Sarı Saltuk’tan Manisa Akhisar’lı Ayvazdede’ye selamlar gönderiyorum. İstanbul’dan önce Bosna’yı gönlüne düşüren Fatih Sultan Mehmed Han’a ve onun emanetine sahip çıkarak ihya eden İsabey İshakoviç’ten Gazi Hüsrev Bey’e, Aliya İzzetbegoviç’ten Tayyip Okiç’e hürmetlerimi gönderiyorum. Saraybosna'da, Mostar'da, Prijedor’da, Bihaç’ta Travnik'te, Srebrenitsa'da canlarını feda eden aziz şehitleri ve bu uğurda mücadele eden bütün ecdadı rahmetle yâd ediyorum. Onların emanetlerini sahiplenerek gelecek nesillere aktarma konusunda gayret eden siz kıymetli kardeşlerimi en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

Erbaş şöyle devam etti:

- Şehitlerin gölgesinde yüzyıllardır aynı heyecanı yaşadık

Ayvazdede’nin duasında, Musalla’daki Fatih’in secdesinde, Başçarşı’daki tekbir seslerinde, Srebrenitsa Potoçari’deki şehitlerin gölgesinde ve Fata ninenin mücadelesinde yüzyıllardır aynı heyecanı yaşadık. Aynı idealle çarptı kalplerimiz, aynı acılara birlikte gözyaşı döktük.

- İki ülke arasında kardeşlik köprüleri en güzel şekilde devam ettirilmektedir

Rabbimizin bize lütfettiği bu birlikteliğimiz, bugün de iki ülke arasında oluşturulan kardeşlik köprüleri ile en güzel şekilde devam ettirilmektedir. Bu birlikteliğin bir nişanesi olarak Saraybosna'da inşa edilen Bosna-Hersek İslam Birliği Riyaseti’nin yeni hizmet binası açılışı vesilesiyle dost ve kardeş ülke Saraybosna’da olmaktan, sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet ve huzur duyduğumu ifade etmek istiyorum.

- İslam’a yönelik yürütülen dezenformasyon ve nefret söylemlerine karşı güçlü bir duruş

İslam’ın kardeşlik hukuku üzerine inşa edilen bu binanın, Bosna'nın, Bosnalı kardeşlerimizin inanç, kültür ve medeniyet değerlerimiz hususundaki samimiyetinin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Özellikle Avrupa'da barış dini İslam’a yönelik yürütülen dezenformasyon ve nefret söylemlerine karşı güçlü bir duruşun sembolü olduğuna inanıyorum.

- Birlikte yaşama kültürünün en güzel örnekleri

Bizim en büyük arzumuz, bütün milletlerin barış ve huzur içerisinde yaşamasıdır. Bugün Balkanların genelinde olduğu gibi Bosna-Hersek’te yaşayan Müslüman kardeşlerimiz de İslam’ın barış ve müsamaha anlayışı çerçevesinde birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerini sergilemektedirler.

- Son derece uyanık ve dirayetli olmalıyız

Ancak ilim ve irfanla yoğrulmuş bu topraklarda, yakın tarihte dünyanın gözü önünde yaşanan olayların acısı, hâlâ yüreklerimizi sızlatmaktadır. Ne yazık ki bugün hâlâ, bu güzel coğrafyada din, mezhep, etnik köken vb. farklılıklar bahane edilerek insanların arasına tefrika sokulmaya çalışıldığına ve toplumsal barışa ve huzura kastedildiğine şahit olmaktayız.

Bu tür girişimler karşısında son derece uyanık ve dirayetli olmalıyız. Bölünüp parçalanmaktan, dağılıp yok olmaktan korunabilmek için hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılmalıyız.

İnancımızın ve medeniyetimizin vahdeti esas alan kuşatıcı, birleştirici değerlerini özümseyerek bir arada yaşama hukukunun ve ahlakının en güzel örnekliğini bütün insanlığa sunmalıyız. Böyle asil bir duruş sergilemek, Müslümanlar olarak her birimizin en önemli kulluk sorumluluğudur. Çünkü bugün yeryüzü, İslam'ın adalet, merhamet ve hakkaniyete dayalı evrensel ilkelerini, kardeşlik hukukunu ve müsamaha ahlakını görmeye her zamankinden daha fazla muhtaçtır.

Bu duygu ve düşüncelerle, açılışını yapacağımız bu hizmet binasının Müslümanlara hizmet sunmasının yanında bütün dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin bir arada, barış içerisinde yaşamasının önemli bir teminatı olacağına da inanıyorum.

Editör: Mehmet Çalışkan