Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İlim Yayma Ailesi 16. Geleneksel 1 Ocak Buluşması’na katıldı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kampüsü’nde düzenlenen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur’an-ı Kerim’den “İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa ulaşanlardır.” ayetini aktararak, İlim Yayma Vakfına ilişkin, “1951 yılında bu ayete kulak veren, gönül veren büyüklerimiz tohumu saçtılar. O tohum, büyüdü, yeşerdi, meyve verdi.” ifadesini kullandı.

1980’de İlim Yayma yurduna girdiğinde İstanbul’da tek yurt olduğunu, bugün ise yaklaşık 50 yurt bulunduğunu kaydeden Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Yurtların ve yurtlarda kalan öğrencilerin sayısı arttıkça, 1951 yılında ve daha sonrası bu davaya gönül verip de ahirete irtihal etmiş olan o büyüklerimizin ruhları şad oluyor. İlim Yayma yurdu bizim için ikinci bir üniversite olmuştu. İlim Yayma yurdunun mescidinde okuduğumuz dersler bizim için ikinci bir fakülte olmuştu. Türkiye Diyanet Vakfı olarak yurt, burs, kurs şeklinde yurdumuza gelen her çocuğa 4 yıllık program yapıyoruz. Yurtta kaldığı süre içerisinde 4 yıl boyunca diğer bir programı yurt programını da devam ettiriyor. İlim Yayma’da da böyle olduğunu biliyorum. Yurtlar bir otel odası gibi değil, bir üniversite, fakülte gibi kullanılsın düşüncesiyle hareket ettiğimizde gençlerimizin daha iyi yetişmesine katkı sağlıyoruz. Bütün yurtlarımız eğer bu şekilde olursa gençlerimizin daha nitelikli yetişmesine vesile oluruz.”

Şentop: “Dünyada 1990’lardan itibaren önemli bir değişim yaşandı”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ise, her 1 Ocak’ta bir araya geldiklerini ve değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, 11 Ekim 1951’de kurulan İlim Yayma Cemiyeti’nin 70. yılını doldurduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin uzun yıllar milletin değerleri ile devletin değerlerinin birbirinden ayrıştığı dönemler yaşadığını belirten Başkan Şentop, “Mesela Malazgirt, Anadolu’nun, bu coğrafyanın kapılarını açan savaş. Alparslan’ın öncülüğündeki ordunun hedefini, Sultan Alparslan’ın rütbesinden görüyoruz. Bir ganimet, toprak davası değil dava. Buradaki mesele millet değerleri ile devletin değerlerini bütünleştirmek meselesi. İkincisi de İstiklal Harbi’mizdir, Milli Mücadele’dir. Milli Mücadele de milletin değerlerini müdafaa etmek için yapılmış ve milletin değerleri ile devletin değerleri bütünleştiği zaman neler yapabileceğimizi göstermişiz.” dedi.

“Dünyada 1990’lardan itibaren önemli bir değişim yaşandı”

Dünyada 1990’lardan itibaren önemli bir değişim yaşandığını anlatan Başkan Şentop, salgın sürecinin bu süreci hızlandırdığını vurguladı. Başkan Şentop, dünyada ekonomik sıkıntılar yaşandığını ve bu sıkıntıların “münferit bazı sebeplerle” izah edilemeyeceğinin altını çizdi.

Başkan Şentop, “Salgın süreci ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışının ‘İnsanı yaşat ki dünya yaşasın’ olarak değiştirilmesini gerekli kıldı. Uluslararası ilişkilerde, hukukta, ekonomide paradigmaların çöktüğü yeni paradigma arayışlarının ortada olduğu bir dönemde bunları oluşturabilecek ve dünyaya sunabilecek olan Türkiye’dir ve 1950’lerden itibaren yola çıkan o büyüklerimizin yetiştirdiği, hedeflerini ortaya koyduğu yetişmiş insan unsurudur.” diye konuştu.

Programa, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ile İlim Yayma mezunları katıldı.

TDV Kitabevi açılışı da yapıldı

Ayrıca program sonrası İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kampüsü’nde Türkiye Diyanet Vakfı Kitabevi’nin açılışı da yapıldı. Açılış kurdelasını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan kesti.

Editör: Mehmet Çalışkan