Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve eski Ankara Barosu Başkanı Ramiz Erinç Sağkan ile diğer sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmayı, bazı Avrupa ülkelerinden avukatlar da takip etti.

Mahkeme Başkanı Sebahattin Sarıdoğan, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra duruşma savcısının celse arasında esas hakkındaki görüşünü sunduğunu bildirdi.

Söz alan sanık avukatları, duruşma savcısının değişmesi ve yeni duruşma savcısının dosyayı inceleyip yeni mütalaa sunup sunmayacağı ihtimalinin de gözetilerek ek süre verilmesini talep etti.

Savcı da duruşmaya geçici olarak çıktığını belirterek, dosyayı daha detaylı incelemek için süre talebinde bulundu.

Avukat beyanlarının ardından mahkeme, sanık avukatları ve savcının talebi doğrultusunda duruşmayı 1 Kasım'a erteledi.

- İddianame

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın "müşteki" olduğu davada eski Ankara Barosu Başkanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ramiz Erinç Sağkan ile eski Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukatlar Aşkın Demir, Kemal Koranel, Hava Orhon, Özgen Hindistan, Zafer Doğan Bilgin, Meltem Akyol, Güzin Tanyeri, Çağrı Eryılmaz, Burcu Mine Gargın ve Cem Aksu sanık olarak yer alıyor.

İddianamede, Erbaş'ın, 24 Nisan 2020'de verdiği cuma hutbesinde, "Ey insanlar, İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Yılda yüz binlerce insan, gayrimeşru ve nikahsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim." şeklindeki sözleri üzerine Ankara Barosunun, "Sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın..." ifadeleriyle başlayan açıklama yaptığı hatırlatıldı.

Savcı, iki gün önce dosyaya sunduğu esas hakkındaki görüşünde sanıkların, "kamu görevlisine hakaret" suçundan 1 yıl 2'şer aydan 2 yıl 4'er aya kadar mahkumiyetini istemişti.

Editör: Mehmet Çalışkan