Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi’nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İslamofobi etrafında yüce dinimiz İslam’a ve Müslümanlara yönelik bir nefret ve düşmanlık günden güne daha da endişe verici boyutlara ulaşmaktadır.” dedi.

“İslamofobi endişe verici boyutlara ulaşmaktadır”

Bugün insanlığın devasa sorunlarla karşı karşıya olduğunun müşahede edildiğini belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“İslam toplumlarının çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Asya’nın, Afrika’nın, Avrupa’nın, her kıtanın ve bölgenin kendi özelinde önemli krizlerinin varlığının da farkındayız. Örneğin bugün Avrupa merkezli öne çıkmakla beraber hepimizi yakından ilgilendiren İslamofobi etrafında yüce dinimiz İslam’a ve Müslümanlara yönelik bir nefret ve düşmanlık günden güne daha da endişe verici boyutlara ulaşmaktadır.  Irkçılık, sosyal dışlama, ötekileştirme, yabancı düşmanlığı, camilere ve mescitlere saldırılar gibi ayrımcılığa dayalı söylem ve uygulamalar, insan hayatını ve onurunu hiçe saymakta, hareket ve özgürlük alanlarını giderek daraltmakta, hakları kısıtlamakta, sosyal ve kültürel kurumları işlevsiz hale getirmekte, insanlığın ortak ahlâki ve vicdani değerlerini tahrip etmektedir. Bu durum, insanlığın iyiliğe ve geleceğe dair ümitlerini de azaltmaktadır.”

“Bize düşen sorumluluk, insanlığın sosyal ve manevi krizlerine çözüm üretmektir”

Başkan Erbaş, dünyada yaşanan sorunların çözümünde Müslümanlara önemli sorumluluklar düştüğünü belirterek, “İşte âlem-i İslam’ın ve insanlığın karşı karşıya kaldığı bütün bu sorunlar, dünyaya huzur getirecek yegâne değer olan İslam’ı insanlara anlatacak, öğretecek ve dünyaya tanıtacak olan bizlere çok büyük görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Söz konusu sorumluluk, İslam’ın insan, çevre, eşya ve hadiselere bakışını tahkim ederek insanlığın sosyal ve manevi krizlerine çözüm üretmektir. Kur’an ve Sünnet çerçevesinde güncel doğru bilgilerin üretilmesini, üretilen bu bilgilerin anlaşılır bir dil ve üslûpla sunulmasını temin etmektir.” şeklinde konuştu.

Dini Kurumların ve alimlerin küreselleşen dünyada sadece bölgesinin değil, bütün insanlığın meselelerini gündemine almaya mecbur olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, sorunları bütün boyutlarıyla düşünerek yaşanılan çağa uygun çözümler ve söylem geliştirilmesinin elzem olduğunu kaydetti.

Editör: Mehmet Çalışkan