282 Hacı adayı için Bilal Şahin Külliyesi’nde uğurlama programı gerçekleştirildi. Kur’an tilavetiyle başlayan programa İl Müftüsü Salih Sezik, hacı adayları ve yakınları katıldı. Bilal Şahin Külliyesi’nde hacı adaylarına kumanya ikramında bulundu.

“Müslümanların kucaklaşmasını sağlayacak”

Uğurlama töreninde Hac ibadetinin önemine dair açıklama yapan İl Müftüsü Salih Sezik, "İslam’ın kemale erdiği Ayet-i Kerime ile Veda Haccı'nda Peygamber Efendimize Arafat Meydanı'nda bildirilmiştir. Hac, bir Müslümanın İslam’ın kemale erdiği gibi kemale ermesinin, olgunlaşmasının ve bütün Müslümanlarla kucaklaşmasını sağlayacak, Allah’ı Teâlâ’ya, Hazreti Peygambere, Hazreti İbrahim’e ve Ashab-ı Kirama manevi yolculuğu ifade eden bir ibadet yolculuğudur. Hac, dünyanın dört bir yanından gelen her renkten, her dilden, her ırktan, her statüden Müslümanın birleştiği, gövde gösterisi yaptığı, Allah’ın birliğini temsil eden Kâbe-i Muazzama etrafında bir birine kenetlendiği ve kardeş olduğu dünyanın en muhteşem manzarasının oluştuğu bir mekândır" dedi.

"SAYISIZ FAYDASI VAR"

Hac ibadetinin sayısız faydaları ve hikmetleri olduğuna değinen Müftü Sezik,"Bunlardan; ihram, kefene bürünmek gibidir. Arafat Meydanı'nda durmak, mahşer meydanında durmayı hatırlatır. Kâbe’ye kavuşmak, Allah-u Teâlâ’ya kavuşmayı hatırlatır. Zemzem suyu insanın temizlenmesini, o su içildikten sonra bir daha insanın midesine haram lokmayı indirmemeyi temsil eder. İsmail (a.s)’ın hayatını kurtarmak için Kâbe’nin temelleri etrafında zemzem arayışı içine giren Hazreti Hacer annemiz gibi bizlerde Kur’an membaından yavrularımızı beslemek suretiyle çocuklarımızı tertemiz bir şekilde yetiştirmenin, iyi bir Müslüman olmalarını sağlamak için verilen önemli bir karardır hac ibadeti" şeklinde konuştu.

“NEZAKETLİ OLMAYA DİKKAT EDİN”

Yolculuk ile ilgili uyarılarda da bulunan Sezik, "Seyahat esnasında kimseyi incitmemek gerekir, çünkü hac yolculuğu, hak yolculuğudur, ibadet yolculuğudur, hac ibadeti ifa edilirken gösterilen hassasiyet ve nezaket, hac yolculuğu boyunca dikkate alınmalıdır. Yüce Rabbimizden hayırlısı ile gidip dönmelerini makbul bir hac ifa etmiş bir şekilde dönmelerini ve döndükten sonra o temizliğin, şuurun ömür boyu devam etmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan