Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezinde 2018-2019 döneminde ihtisas ve tashih-i huruf kurslarını tamamlayan kursiyerler için mezuniyet töreni düzenlendi.

Törene XV. Dönem Hizmet İçi Eğitim İhtisas Kursu'nu tamamlayan 28 kursiyer ve VIII. Dönem Hizmet İçi Eğitim Tashih-i Huruf Kursu'nu tamamlayan kursiyerler katıldı.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen mezuniyet töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Mezunlar adına konuşan Medet Şahin’den sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Kursiyerlere hitap eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen şunları kaydetti:

“Bugün Kur’an-ı Kerim'i bilen, sünnete vâkıf olan âlimlere ekmek kadar, su kadar ihtiyaç vardır. Çünkü temel problemlerimiz; ‘(Tevrat'ı) okuyup durduğunuz halde, kendinizi unutup başkalarına iyiliği mi emrediyorsunuz? (Yaptığınızın çirkinliğini) anlamıyor musunuz?’, ‘İnsanlara iyiliğe emrediyor, kendinizi unutuyor musunuz? Bir de kitabı okuyup duruyorsunuz. Akletmiyor musunuz?’ ve ‘Düşünmüyor musunuz?’ Olur mu böyle?’ diyor Cenab-ı Hak.

Anlattığımız, inandığımız her değer bizde müşahhas hâle gelmeli. 
Biz yürürken edep yürümeli. 
Biz yürürken hayâ yürümeli. 
Biz yürürken ahlak yürümeli. 
Biz yürürken dürüstlük yürümeli. 
Kısaca biz yürürken Kur’an yürümeli.
Bizlere düşen vazife önce temsil sonra tebliğdir. 

Dini, İslam’ı şahıslar üzerinde değil, Kur’an ve sünnet üzerinden okumayı bir marifet, bir alışkanlık haline getirerek ölünceye kadar, canlarımız tenlerimizde kaldığı sürece hizmet etmeye devam etmeliyiz.”

Programda bir konuşma yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise: “Diyanet İşleri Başkanlığının himayesinde Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde; inancımızı ve yüce kitabımızı daha iyi anlamak ve yaşatmak için önemli hizmetler yürütülmektedir. Bizim medeniyetimizin temelinde çok önemli bir yeri olan Kur’an, hem dünya hayatımıza yön vermekte hem de Rabbimize teslimiyetimiz için yol göstermektedir. Kurduğumuz muhteşem medeniyetlerden, insanlığa sunduğumuz değerlere kadar birçok özelliğimizin özünde hiç şüphesiz Kur’an vardır. Sizler de bundan dolayı çok önemli görev ifa etmektesiniz. İnanıyorum ki görev alacağınız yerlerde hem üslubunuz, hem de misyonunuzla güzel işlerin altına imzalarınızı atacaksınız.” ifadelerini kullandı. 

Ustaoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Unutmamanız gereken, yapmış olduğunuz davranışlarınız ve söylemleriniz toplum üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır. Bundan dolayı sizlerden isteğimiz 30 ay buyunca almış olduğunuz eğitimleri en güzel şekilde toplumlumuza aktarmanızdır.”

İhtisas eğitimleri hakkında bilgi aktaran Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki ise şöyle konuştu:

“Başkanlığımızca 17-21 Kasım 1997 tarihleri arasında ilçe müftüleri için düzenlenen seminer ile hizmete açılan Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğümüzde, 30 Ekim 2000 tarihinde de 30 ay süreli 1’inci Dönem İhtisas Kursu eğitimine başlamıştır.

Başkanlığımız bünyesinde dini yükseköğrenim mezunları arasından sınavla seçilerek başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere tefsir, hadis, fıkıh, kelam gibi alanlarda, temel dini kaynaklara doğrudan başvurma yeteneğine sahip nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğümüzde düzenlenen ihtisas kurslarından bugüne kadar toplam 300 kursiyer mezun olmuştur. Bugün ise 15’inci dönem ihtisas kursumuzdan 28 kursiyerimizi daha mezun ediyoruz. Ayrıca; Başkanlığımızca Kur’an kursu ve cami hizmetlerini yürüten imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticilerine yönelik,  Kıraat-ı Asım Rivayet-i Hafs üzere Kur’an okuyuş tarzı ile ilgili öğrenme-öğretme bilgi ve becerilerini geliştirmek, Kur’an-ı Kerim tilavetinde görülen telaffuz hatalarını gidermek, Kur’an-ı Kerim’i güzel bir eda ile okumalarını sağlamak amacıyla Gümüşhane, Giresun ve Trabzon illerimizde görev yapan personelimizden 6 ay süreli tashih-i huruf kursunu başarıyla bitiren 8. Dönem Tashih-i Huruf kursumuzdan da 26 kursiyerimizi daha mezun ediyoruz. 
Siz mezun kursiyerleri tebrik ediyorum ama aynı zamanda sizlerin bu zorlu sürecinde hep yanınızda olan ailelerinizi, eşlerinizi, mesai mefhumu tanımadan sizlere gece gündüz emek vererek sizlerin yetişmesinde en büyük katkıları olan her biri alanında uzman kıymetli eğitim görevlisi arkadaşlarıma ve müdürlüğümüzün her kademesinde görev yapan bütün personelime de teşekkür ediyor, sizlere ömür boyu başarılar diliyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından Eğitim Görevlisi Hasan Kazancı ve mezun olan tashih-i huruf kursiyerleri tarafından tasavvuf musikisi icra edildi.  

Törenin sonunda mezun olan kursiyerlere “Başarı Belgesi” ile ihtisas kursu mezunlarına Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Hadislerle İslam” adlı eser ve Akçaabat İlçe Müftülüğünce hediye edilen Ahkamu’l-Kur’an adlı tefsir kitabı verildi. 

Belge ve hediye takdiminin ardından kursiyerlerle toplu olarak hatıra fotoğrafı çekimi ile mezuniyet töreni sona erdi.

Mezuniyet törenine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, ilçe müftüleri, daire amirleri, eğitim görevlileri, ihtisas ve tashih-i huruf kursiyerleri ve aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan