Samsun İl Müftülüğü tarafından "Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" kapsamında düzenlenen "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" temalı konferansa Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen’in konuşmacı olarak katıldı.

burhan-işliyen-samsun-22

Konferansın açılışında konuşan İl Müftüsü Seyfullah Çakır, "İman ve İstikamet hususunda müminler için en güzel örnek hiç şüphesiz Peygamber Efendimizdir. Cenabıhak, inanç, ibadet ve ahlakta istikametin yolunu göstermek için rahmetinin bir tecellisi olarak onu insanlığa rehber seçmiş; sırat-ı müstakimin ve güzel ahlakın gerektirdiği davranışları onun şahsında insanlığa öğretmiştir." dedi.

burhan-işliyen-samsun-11

Başkan Yardımcısı İşliyen ise konferansında şunları kaydetti:

"Din caminin dışına da çıkmadıkça, hayatın tamamına yayılmadıkça yani yolda yürüyüşten konuşmanın, bakışın ölçüsüne yansımadıkça istikamet mümkün olmaz. Bizler ahlakın içinde yer almadığı boş ibadetlerden bahsederiz. Anlata anlata sadece ibadetleri konuşur hale geliriz. Bakın ne diyoruz? O’nun yolunda dosdoğru ol, samimi ol, adil ol diyoruz. O halde mümin hakkında hiçbir şüphe olmayacak. Mümin kendisinden her konuda emin olunan kimse olmalıdır.

İstikamet iki şekilde değerlendirilmelidir; kalbin istikameti ve bedenin istikameti. Kalbin istikameti ile ilgili olarak, yaptığımız işi gösteriş ve menfaat için değil Allah için yapacağız. Kişinin niyeti amelinden hayırlıdır. Kişi manevi olarak kalbini geliştirmelidir. Kalbi ihmal insanı felakete sürükler. Kalbe nifak, hırs, kibir, riya, gurur, haset gibi manevi hastalıklar sirayet ederse insan büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalır.

İkincisi bedenin istikameti. Bedenin istikametinde dil istikamet bulmadıkça kalp istikamet bulmaz. Dil doğru söylemedikçe kalp doğru yolu bulmaz. Müslüman asla yalancı olma. Ağızdan yalan çıktığı sürece kişinin istikameti söz konusu değildir. Kendimizi kandırırız sadece. Haram lokma yediği sürece de beden istikamet bulmaz. Yediği haram, giydiği haram, içtiği haram ise Allah nasıl duasına karşılık versin buyuruyor Peygamber Efendimiz."

Programın sonunda Samsun Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezinde gençler tarafından ebru ve hat sanatıyla yapılan eserlerin yer aldığı sergi gezildi.

Editör: Ömer Ceylan