“Şahidi Kültürevi” Mesnevi Sohbetleri Başladı

Muğla Valiliğince restore edilerek il müftülüğüne tahsis edilen Şahidi Kültürevinde, Muğla İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Mesnevi Sohbetleri’nin ilki yapıldı.

Sohbet programına il müftü yardımcıları, din görevlileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

İl Müftü Yardımcısı Adnan Uğur, açış konuşmasında yüzyıllar sonra tarihî mekân ve ortamda Mesnevi Sohbetleri’nin başlamış olmasının kendilerine heyecan ve mutluluk verdiğini belirtti. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise Şahidi’nin ‘Gülşen-i Tevhid’ adlı mesnevi şerhini esas alarak Mesnevi Sohbetleri’ne başladı. 

450 yıl sonra Şahidi Külliyesi’nin bir bölümü olan evde, tekrar Mesnevi Sohbetleri’nin başlamasını ve sohbetlerin Şahidi’nin ‘Gülşen-i Tevhid’ adlı eseri üzerinden gerçekleştirilmesini değerlendiren Prof. Dr. Açıkgöz, Muğla’nın hafızasına sahip çıkılması açısından bu projenin önemli olduğunu belirtti.

Açıkgöz, Muğla Mevleviliği’nin bu şehre bir şahsiyet ve nitelik kattığını ifade etti. Tasavvufî zemine de değinen Prof. Açıkgöz, daha sonra Hz. Mevlana’nın Mesnevi’sinin şerhine geçti.

Program, Mesnevi Sohbetleri’nde bir gelenek olan sohbet sonrası Kur’an-ı Kerim tilaveti ile sona erdi.

Şahidi Câmii yanında yer alan Şahidi Kültürevi’nde düzenlenecek olan Mesnevi Sohbetleri, 15 günde bir gerçekleştirilerek devam edecek. 

Mesnevi Sohbetleri’ne katılmak isteyenlere bir not: Bir sonraki sohbet, 15 Kasım Perşembe akşamı yapılacak.
 

Editör: Mehmet Çalışkan