Diyanet Haber Koordinatörlüğünce il ve ilçelerden haber akışını hızlandırmak, alanda görev alan personelin gelişimine katkı sağlamak ve haber akışında karşılaşılan sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla "Diyanet Haber Koordinatörleri Eğitim Programı" hazırlandı.

Diyanet Haber il ve ilçe temsilcilerine yönelik ülke genelinde düzenlenmesi planlanan program kapsamında, Manisa İl Müftülüğü ev sahipliğinde "Diyanet Haber Koordinatörleri Eğitim Semineri" düzenlendi.

Koronavirüs tedbirleri eşliğinde Manisa Diyanet Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere İl Müftü yardımcıları ve ilçe müftülerinin yanı sıra Diyanet Haber İl ve ilçe koordinatörleri ile sosyal medya sorumluları katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftü Yardımcısı Ömer Kayhan, "Doğru haberin toplumla buluşturulması çok önemli bir görevdir." dedi.

- Bilgi sahibi olma fıtrî bir ihtiyaçtır

Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök ise insanın etrafında olup bitenler hakkında bilgi sahibi olmaya ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Bu fıtrî bir ihtiyaçtır. Görsel, işitsel ve sosyal medya; elimizin, gözümüzün, kulağımızın erişemediği noktalardan bilgi aktarmakla bu ihtiyacı karşılamaya taliptir." değerlendirmesinde bulundu.

- İyiye yöneltme, güzeli anlatma ve doğruyu yayma imkânı olarak medya, büyük bir fırsattır

İnsanlığın haberleşmenin baş döndürücü imkânlarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde özellikle internet ve sosyal medyanın insanlara ulaşabilme noktasında benzeri daha önce görülmemiş bir ortam sunduğuna dikkati çeken İl Müftüsü Soykök, "İyiye yöneltme, güzeli anlatma ve doğruyu yayma imkânı olarak medya, büyük bir fırsat ve güçlü bir araç olarak karşımızda duruyor. Günün her anında tek tuşla binlerce insana aynı anda selam vermek, sevinç taşımak, sevgi, hakikat, hikmet, ahlâk ve adaleti paylaşmak mümkün oluyor." diye konuştu.

- Ahlaki ilkelerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir

Sosyal medyanın iyi ve kötü, yararlı ve zararlı yönleriyle, insana kazandırdıkları ve kaybettirdikleriyle, etik problemleriyle en çok tartışılan alanların başında geldiğini belirten Müftü Soykök, "Anlık bilgi ve haber paylaşımlarında dikkat edilmesi gereken ahlaki ilkelerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir." dedi.

Diyanet Haber koordinatörlerine yönelik planlanan eğitim seminerlerinin önemine değinen Soykök, "İletişim ahlakında en önemli mesele; gerçek, sahih haber ve doğru bilgilendirmedir." ifadelerine yer verdi.

Sonrasında kürsüye davet edilen Diyanet Haber Koordinatörü Adil Elzerey, Diyanet Haber’in kuruluş amaçları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

- Haber hayatımızın içinde

Haberin hayatın merkezinde olduğuna vurgu yapan Elzerey, "Artık gün içinde her 10 dakikada bir neler olmuş bitmiş diye telefona bakmadan, akşam evlerimize gittiğimizde televizyonu açıp haberlere bakmadan, dünyanın neresinde ne olmuş bitmiş bakmadan edemiyoruz." dedi.

- Bugün kürsüler, dijital mecralara, sosyal platformlara kuruldu

Yapılan faaliyetlerin kamuoyula paylaşılmasının önemli olduğuna değinen Elzerey, "Bizim İslam'ın hükümlerini insanlara anlattığımız kürsüler bugün sosyal medya ve dijital mecralara kuruldu. Yani düşünün ki Manisa'nın en büyük merkez camisinde çok etkili bir hatip vardı, bütün köy, kasaba halk oraya haftanın belirli günlerinde geliyordu ve falan hocanın vaazını dinleyelim, onun bilgisinden, ilminden istifade edelim diye. Bu durumu sosyal medya bağlamında hemen zihnimizde şöyle düşünebiliriz, 'çok takipçisi olan bir hocamız', sosyal medyada bunun karşılığı çok takipçisi olan bir hocamız. Eskiden babalarımız şehre gider camide dinlediği vaazı sohbeti, eve geldiğinde bizleri karşına alıp anlatırdı ve çok etkili olurdu. Falan hoca bugün camide şunları şunları söyledi diye anlatırlardı. İşte bunu da verilen mesajı paylaşma olarak değerlendirebiliriz." şeklinde konuştu.

Elzerey konuşmasının devamında, Diyanet Haber'in 81 il ve ilçe müftülüklerinde en az bir temsilcisinin bulunduğunu ve bu yolla haber akışını sağladığını, portalın uygulama, sosyal medya sayfaları ve diğer arayüzleriyle 7/24 yayın yaptığını, Diyanet TV ve Diyanet Radyolarını da canlı olarak takipçilerinin istifadesine sunduğunu dile getirdi. 

Elzerey, program sonunda soru cevap şeklinde paritik bilgiler paylaştı.

Diyanet Haber Editörü Ramazan Arslantaş ise "Haber Dili, Haber Yazma Teknikleri ve Haber Fotoğrafı", "Dünyada ve Türkiye'de İnternet Gazeteciliği", ve "Haberin Merkeze Ulaştırılması" konulu sunumlar yaptı.

Program onurluk takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan